Annons

Mamma hyrde ut olovligt till sonen: ”Ingen som informerade om detta”

Eskilstuna Hon ville bara hjälpa sin son och ingen berättade för henne om att lägenheten inte fick hyras ut i andra hand. Men Eskilstunabon vädjade förgäves – nu blir hon av med hyreslägenheten där sonen bott.
Fotomontage med dels en silhuettbild på en kvinna, dels en bild på tre Kfast-flaggor utanför huvudkontoret.
Foto: Montage: Rikard Ljungqvist
Kvinnan hade en bostadsrätt och lät den vuxne sonen bo i hyreslägenheten som hon hade kontrakt på. Nu mister hon lägenheten efter att Kfast fått rätt i hyresnämnden.

Sommaren 2015 skrev kvinnan under hyreskontraktet på tvårummaren i Eskilstuna.

Men tanken var aldrig att hon skulle lämna sin bostadsrätt, där hon fortfarande bor och är folkbokförd. I stället flyttade hennes vuxne son in i hyreslägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan berättade aldrig för hyresvärden – kommunala Eskilstuna Kommunfastigheter (Kfast) – hur det låg till. Det betydde att hon hyrde ut lägenheten olovligt, eftersom man måste ha hyresvärdens tillåtelse för att hyra ut i andra hand.

Erkände att hon hyrde ut olovligt

Först efter flera år upptäckte Kfast att kvinnan inte bodde i lägenheten. Det visade en koll i folkbokföringsregistret under hösten 2020. I samtal med personal på Kfast erkände hon då att det var sonen som bodde där. Det skedde efter att hon fått en så kallad rättelseanmaning om att hon måste säga upp lägenheten.

Det struntade kvinnan i vilket fick till följd att Kfast sade upp hyresavtalet i juli i år. Det skulle upphöra att gälla den 31 oktober.

Annons
Läs ocksåVillan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – "Huset är ökänt"

Men Eskilstunabon accepterade inte det utan ville att saken skulle prövas i hyresnämnden.

När ärendet i december behandlades av nämnden förklarade kvinnan att hon bara ville hjälpa sin son som har det knapert ekonomiskt. Hon har betalt hyran de gånger han inte klarat av att göra det.

Visste inte att det var fel

Eskilstunabon sa också att hon inte visste om att det hon gjorde var fel. I protokollet från sammanträdet står följande: ”Det var ingen som informerade om detta när kontraktet tecknades. Det enda Eskilstuna Kommunfastigheter AB frågade om var hur många poäng hon hade.”

Kvinnan förklarade också att hon ville överlåta hyreskontraktet på sin son.

Annons

Men det accepterade inte Kfast, som ville att lägenheten skulle gå till den interna bostadskön. Så blev också fallet eftersom hyresnämnden gick på bolagets linje.

Sex månader en gräns

Nämnden skriver i sitt beslut att det finns en rättspraxis i sådana här ärenden. Den säger att en hyresgäst blir av med sitt kontrakt om man hyrt ut olovligt i andra hand i omkring sex månader eller mer. I det här fallet rörde sig om flera år.

Senast den 1 april ska lägenheten vara tom så att ny hyresgäst kan flytta in. Domen kan dock överklagas till Svea hovrätt. Det ska i så fall göras senast den 5 januari.

Fakta: Det här gäller för att hyra ut i andra hand

För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd.
Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
För att få lov att hyra ut lägenheten måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Det kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.

Läs också Svarta kontrakt: Lägenhet i Leksand skulle användas för skenbyte – "dåligt riggat" Bevakningskameror: Du kan få en bild på dig själv – så går du tillväga Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord” Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.