Annons

Kfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär

Eskilstuna Heimstaden med norske miljardären Ivar Tollefsen i spetsen får köpa merparten av de 577 lägenheter som Eskilstuna Kommunfastigheter vill sälja. ”Vi är fortfarande kritiska till en försäljning men har ett bra samarbete med Heimstaden”, säger Hyresgästföreningens Tomas Bergh.
Foto: Mattias Frödén/Lasse Åkerström
Heimstaden med norske affärsmannen Ivar Tollefsen i spetsen ska köpa lägenheterna i Viptorp.

I ett pressmeddelande skriver kommunala Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, att Heimstaden får köpa Odlarskolan samt 559 lägenheter i bostadsområdena Viptorp och Skogsängen. Köpesumman för Odlarskolan är satt till 186 miljoner medan bolaget får betala 609 miljoner kronor för lägenheterna.

Resterande 18 lägenheter köps av Ringugnen AB för 9,7 miljoner kronor. Det handlar om bostäder i två fastigheter i Torshälla där Ringugnen redan har fastigheter.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Totalt landar Kfasts affär på nära 805 miljoner kronor.

Heimstaden är ett av Nordens största bostadsfastighetsbolag och är etablerat på flera håll i landet, bland annat i sörmländska Katrineholm och Strängnäs.

”Vi har under en längre tid varit intresserade av att etablera oss i Eskilstuna. Heimstaden kommer nu bygga upp en lokal förvaltningsorganisation och ta hand om såväl fastigheter som boende med egen personal”, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden, i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåEskilstuna: Kfast vill sälja 577 lägenheter – "skapar stor oro"

Han hoppas också att Heimstaden i framtiden ska kunna bygga hyresrätter i Eskilstuna.

Tomas Bergh var en av talarna när cirka 300 personer samlades i oktober för att protestera mot försäljningen.

Hyresgästföreningen har varit starkt kritisk mot försäljningen och har bland annat knackat dörr i de berörda områdena och anordnat en demonstration.

Och kritiken kvarstår, understryker Tomas Bergh som är gruppchef på Hyresgästföreningen i Sörmland. En försäljning utarmar allmännyttan.
– Men Heimstaden har fastigheter i Strängnäs och Katrineholm och vi har ett bra samtalsklimat och samarbete med dem, säger han.

Läs ocksåEskilstuna: Hyresgästföreningen och Kfast i bråk om låstaggar

Enligt Bergh ägnar sig Heimstaden – likt många andra privata bolag – åt så kallade konceptrenoveringar av miljonprogramslägenheter. Enskilda lägenheter rustas för att höja hyran och värdet på fastigheten.
– Men Heimstaden är långt ifrån värst i klassen. Renoveringstakten är inte så hög, de plockar inte in de värsta och dyraste grejerna i lägenheterna och hyrorna är heller inte de högsta, säger Tomas Bergh.

Annons

Så om de här lägenheterna tvunget måste säljas kanske Heimstaden var ett av de bästa alternativen?
– Vi vet ju inte vilka de andra intressenterna var. Men i det här läget kan vi inte rikta någon som helst kritik mot Heimstaden. De tar chansen när de här fastigheterna dyker upp för försäljning. All respekt för det, säger Tomas Bergh.

Men än är affären inte i hamn. Innan försäljningen kan slutföras krävs även beslut i Eskilstuna Kommunföretag AB, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Om allt går som planerat tar de nya ägarna över fastigheterna i november.

Fakta: Politiker krävde 300 miljoner

Bakgrunden till försäljningen är politikernas beslut förra året om en engångsutdelning från Kfast på 300 miljoner kronor.

Det är endast halva reavinsten som får föras över som utdelning till kommunen. Den andra halvan blir kvar i Kfast. Bostadsbolagets preliminära beräkningar visar att reavinsten blir minst 600 miljoner kronor, vilket betyder att man kan uppfylla utdelningskravet från politikerna.

Pengarna som kommunen får ska till största delen gå till olika satsningar, bland annat på brottsförebyggande åtgärder, förskolor och skolor.

Kfast ska använda sina reavinstpengar till att bygga nya bostäder och renovera befintliga.

Fakta: Norsk miljardär kontrollerar

Heimstaden AB är ett av Nordens största bostadsfastighetsbolag. Företaget äger och förvaltar fastigheter på flera orter i Sverige och är även verksamt i Norge, Tjeckien, Nederländerna och Tyskland.

Bolaget kontrolleras av den norske affärsmannen och miljardären Ivar Tollefsen.

Det är dotterbolaget Heimstaden Bostad som har köpt fastigheterna i Eskilstuna. Det ägs i sin tur av koncernbolaget Heimstaden Invest, som har över 50 procent av rösterna, medan den andra storägaren är tjänstepensionsföretaget Alecta.

Mindre ägarandelar har även Folksam, KPA, Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser.

Läs också Ropen skallade mot Eskilstunas säljplaner Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.