HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kritik mot att straffa köp av svartkontrakt

Nyheter Utredningen om svartkontrakt och otillåten uthyrning får tummen upp av många. Men förslaget att straffa den som köper ett hyreskontrakt sågas av tunga rättsinstanser.

Bakgrunden till de föreslagna lagändringarna är den utbredda handeln av svarta lägenhetskontrakt. När utredningens förslag presenterades i november sa biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) att ”den olagliga handeln med hyresrätter utgör ett stort problem. Enskilda drabbas och förtroendet för hyresrätten skadas”.

Nu har remissvaren börjat komma in, bland annat från olika rättsinstanser. Hovrätten över Skåne och Blekinge ”instämmer med utredningens slutsats att det krävs åtgärder mot den illegala handeln med hyreskontrakt, den otillåtna andrahandsuthyrningen och oskäliga andrahandshyror.”

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar

Svea hovrätt anser att ”det finns skäl att skärpa delar av bostadshyreslagstiftningen för att motverka handeln med hyreskontrakt och att oskäliga andrahandshyror tas ut.”

Samtidigt är båda domstolarna kallsinniga till en kriminalisering av köp av hyreskontrakt. ”Hovrätten avstyrker förslaget att kriminalisera köp av hyresrätt”, skriver Svea hovrätt och påpekar också att en kriminalisering både blir kostsamt och kräver omfattande utredningsresurser.

Hovrätten över Skåne och Blekinge är också emot att köp av hyreskontrakt kriminaliseras. Myndigheten förvånas också över förslaget att den som döms för att ha köpt ett kontrakt också ska ha rätt att få pengarna tillbaka. ”En sådan ordning skiljer sig från vad som gäller vid andra ersättningar som har betalats för avtal som inte försvaras av rättsordningen.”

Läs ocksåHyresgästföreningen startar namninsamling mot KKB:s utförsäljning

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningens och tillika expert i den aktuella utredningen förklarar att det här med kriminalisering inte är en helt okontroversiell inom organisationen heller.

– Det är en avvägningsfråga. Vilka är offer? Är det de som har ekonomiska resurser att köpa ett kontrakt eller är det de som inte har en chans? Vilka ska skyddas? Vi fokuserade på de som inte har en chans. Men ingenting är ju klart ännu. Det här är ett betänkande som det sedan är upp till regeringen att bestämma om det ska resultera i lagstiftning eller inte, säger han.

Han har viss förståelse för domstolarna invändning till förslaget att köparen ska få tillbaka pengar som betalats.

Läs ocksåBad om lov att hyra ut – blev uppsagda efter 41 år

– Ja, det är svårt det här. Men om en värd säljer ett kontrakt och säger upp hyresgästen veckan efter är det ju inte rimligt att värden får behålla pengarna, eller hur? Men allt är ett uttryck för att bomarknaden är i stor kris, och lösningen är egentligen att bygga mer.

Hyresgästföreningen har också lämnat in ett remissvar och är i princip positiva till förslagen som lagts fram. Hur det hela slutar återstår dock att se, men Johan Mirtorp har ett tydligt budskap till de som eventuellt funderar på att köpa eller sälja ett kontrakt.

– Ge dig inte in på svartkontraktsmarknaden, du riskerar både dina pengar och att begå ett brott, säger han.

Läs också Norrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap Ny metod ska minska antalet vräkningar i Kalmar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.