Annons

Hyresgästföreningen: ”Viktigt med schysta villkor”

Norrköping Hyresgästföreningen ställer sig bakom regeringens förslag på åtgärder mot svarthandeln av hyreskontrakt som presenterades i dag i Vilbergen i Norrköping. "Det är viktigt att det blir schysta villkor på hyresmarknaden", säger förbundsordförande Marie Linder.

På en pressträff i bostadsområdet Vilbergen i Norrköping presenterade i dag statsminister Stefan Löfven (S) och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) flera åtgärder mot handeln med hyreskontrakt.

— Vi måste få ordning på det här. Den som har 100 000 kronor kan springa före i kön. Både försäljning och köp måste vara straffbart. Huvudreceptet är att bygga mer och till hyresnivåer som folk kan ha råd att betala, säger statsminister Stefan Löfven, (S).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med vid presentationen fanns Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder, som ställer sig bakom flera av förslagen.

— Jag tycker det är viktigt att det blir schysta villkor på hyresmarknaden. Grundorsaken är att vi har en bostadsbrist. Jag förväntar mig nu att när vi tar det här ansvaret att fastighetsägarna försöker få stopp på dem som säljer kontrakt. Det ska vara lätt att söka bostad och jag skulle gärna vilja se fler kommunala bostadsförmedlingar, där alla lämnar sina lägenheter, säger Marie Linder.

Det blir skärpningar för den hyresgäst som har köpt sitt kontrakt. Det ska räknas som ett brott och där kontraktet ryker. Hur ser du på det?

Annons
Läs ocksåKöpte svartkontrakt i Estniska huset – förlorade alla pengar

— Om vi ska se till att det inte ska kosta pengar att få tag i en hyresrätt då måste man se till att det blir schysta villkor. Av det skälet så tycker vi att det är viktigt.

En del av förslagen finns ju redan i dag, att det inte är tillåtet att ta ut en överhyra vid uthyrning av en lägenhet i andrahand eller som är möblerad. Vad är skillnaden?

— Ja, man kan säga att det är praxis i hyresnämnden, men det är inte lagreglerat. Nu blir det starkare på det sättet att man inte får ta ut överhyror.

Läs ocksåKändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenhetenYnglingagatan

Finns det delar av förslagen som du inte gillar?

Annons

— När det gäller inskränkning av bytesrätten kan vi se ett problem med det speciellt när man bor i en nyproducerad lägenhet, där vi vet att man rör på sig och om man ska flytta till jobb eller utbildning och inte får chans att byta. Vi kan se ett problem med det.

Tror du att det här leder till att vi får bort svarthandeln?

— Om man kombinerar det med att fortsätta bygga bostäder med rimliga kostnader och att man jobbar för en transparant förmedling av bostäder och att vi gör det lättare för människor. Ja, då tror jag att vi får bort det här. Jag tror det skickar en tydlig signal till de som ägnar sig åt att tjäna pengar på andra människors utsatthet, säger Marie Linder.

Läs också Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt ”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset Krafttag mot svartkontrakt har gett resultat - 450 lägenheter till bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.