Annons

Branschorganisationerna backar tuffa lagförslagen

Nyheter Det räcker inte med att det är olagligt att sälja hyreskontrakt. Nu föreslår en utredning att även den som köper ska straffas – och vid grova fall hamna i fängelse. Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo håller med.
Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo, Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder och Sabos rådgivande jurist Helena Henriksson ställer sig bakom utredningen.

De tre branschorganisationerna backar upp i princip samtliga stenhårda straff som väntar om utredningen ”Åtgärder mot handel med hyreskontrakt” blir verklighet.

Faktum är att de till och med varit med och arbetat fram dem.

Läs ocksåSnart kan du hamna i fängelse om du köper hyreskontrakt

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder försvarar den nya, tuffare linjen med att man inte ska tjäna pengar på andras bostadsbrist.

– Varje lägenhet vi plockar bort från de offentliga förmedlingarna minskar chansen för dem som står i kö och tvingar fler människor att köpa. Vi tar vårt ansvar genom att stödja detta. Sedan måste politiker ta sitt ansvar och se till att det byggs bostäder till rimliga priser och att allmännyttan inte omvandlas.

Finns inte risken att färre bostäder kommer ut på marknaden om man kan få hårda straff för överhyra?

Läs också"Inte rimligt att hyresköp får samma straff som våldtäkt"

– Nej, du tjänar på att hyra ut ändå, genom att få motsvarande del av hyran betald.

När det gäller ägt boende har reglerna på senaste tid gjort det både enklare att hyra ut och tjäna pengar – är inte det lite tvärtom? 

– Det är en fråga vi driver också. Vi tycker att privatuthyrningslagen är absurd, och här utnyttjas mycket folk också. Men den är inte föremål för diskussionen i den här utredningen.

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Ni skriver själva att personer i en svår situation kan drabbas av de hårdare reglerna – är det rättvist?

– Nej, men det är enda sättet att få ordning på bostadsmarknaden. Att bo är en mänsklig rättighet och köper man till sig ett hyreskontrakt plockar man bort det från bostadsförmedlingen.

Om jag är utsatt på marknaden riskerar jag alltså fängelse för att jag anser mig vara tvungen att köpa ett kontrakt?

–  Nej, med denna lagstiftning talar vi om att det inte är acceptabelt att tjäna pengar på andras utsatthet, vilket gör att den här personen får en bättre chans till ett schyst boende.

Även Sabos jurist Helena Henriksson, som varit expert i utredningen, tror att de hårda lagförslagen kan slå hårt mot vissa människor som i dag har ett underläge på bostadsmarknaden.

– Initialt kommer de att göra det, men i förlängningen är det precis dessa oskyddade människor i otrygga bostadsförhållanden som vi vill komma tillrätta med. Just nu är det många som bor med otillåtna hyreskontrakt med otillåtet hög hyra, säger hon.

Syftet med hyresrätten är just att den inte kräver någon kontantinsats och att man lätt kan säga upp kontraktet när man inte har några behov längre. Folk som tar ut överhyra eller olovligen hyr ut i andra hand urholkar hela systemet, menar Helena Henriksson.

Annons

Riskerar man inte att strängare regler gör att färre vill hyra ut i andra hand?

– Nej. Vi vill ha en marknad i balans och de som i dag hyr ut otillåtet har inte skäl att göra det – man har oftast boendet tryggat på ett annat ställe och gör en vinning. Dessa andrahandshyresgäster ska få chans till förstahandskontrakt i stället.

Undersökningar visar att många köper sig ett kontrakt för att komma ur en desperat boendesituation – ska man kasta dem i fängelse?

– Varför ska en person kunna betala sig runt en kö? Det är inte rättvist. Vi har en stor bostadsbrist i landet. Men man ska inte straffas om man blivit lurad, exempelvis.

Även Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo ställer sig bakom utredningens förslag i sin helhet.

– Att vi har en stor brist på bostäder för vissa utsatta grupper är oomtvistat. Det i sig kommer ju inte att legitimera att man begår brott. Istället sätter det fokus på behovet av andra åtgärder för att hjälpa de som av olika skäl behöver samhällets stöd för att kunna få en bostad. En fungerande social bostadspolitik blir allt mer angelägen.

Fakta: Det här är Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna överens om:
  1. Två års fängelse som grundstraff för den som säljer hyreskontrakt. Upp till fyra års fängelse för grovt brott.
  2. Även att köpa kontrakt blir straffbart och kan ge fängelse. I normalfall böter eller fängelse upp till två år. Vid särskilt grova brott upp till fyra års fängelse. Om brottet med hänsyn till gärningsmannens behov av bostad är ringa ska straff inte utdömas.
  3. Vid andrahandsuthyrning får tillägget för möblemang inte får överstiga en tiondel av den övriga hyran. Om högre hyra tas ut ska man per automatik förlora kontraktet.
  4. Hyr man ut i andra hand utan tillåtelse kan man dömas till böter eller fängelse. Ingen andra chans utfärdas.
  5. Har man inneboende ska andelarnas totala hyra inte överstiga vad förstahandshyresgästen betalar.
  6. En hyresrätt ska enbart kunna bytas mot en annan hyresrätt. Innan bytet kan ske måste man ha bott i lägenheten minst ett år.
Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.