Dörrknackning om renovering skapar oro i deras område

Texten har tillförts ett förtydligande när det gäller förväntade hyreshöjningar.
Husen på Atmosfärgatan i Bergsjön, Göteborg, är från tidigt 1970-tal och behöver stambytas.
I samband med det vill fastighetsägaren Balder även införa individuell vattenmätning och totalrenovera badrummen med helkakling, nytt porslin, golvvärme och handdukstorkar.
I många lägenheter är badrummen redan renoverade och hyran höjd, eftersom Balder genomför punktrenoveringar så fort någon flyttar ut. Hyresgästerna i de lägenheterna får inget ytterligare påslag på hyran.
Fattig stadsdel
Östra Bergsjön är ett av Göteborgs absolut fattigaste områden. På Atmosfärgatan oroar sig nu många som bor i orenoverade lägenheter för de förväntade hyreshöjningarna.

Balder har angivit en exempelhöjning på drygt 1 100 kronor för en trea på 83 kvadratmeter, som idag har en hyra på 9 400 kronor. Detta förutsatt att man väljer tvättmaskin och torktumlare som tillval.
Luay Alani är ordförande i den nystartade lokala hyresgästföreningen Atmosfärgatan. Han betalar idag 8 900 kronor för den orenoverade trerummaren på 80 kvadratmeter där han bor med sin familj, och säger att han räknar med en hyreshöjning på drygt 1 400 kronor. Dessutom kalkylerar han med ökande vatten- och elkostnader på närmare en tusenlapp i månaden.
De exakta hyrorna kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen efter att renoveringen är klar. Höjningen kommer sedan att fasas in under tre år.
– Jag har inget emot stambytet, det behövs. Men jag vill inte ha ett nytt badrum, jag är jättenöjd med det som det är. Jag vill att Balder ersätter det med samma standard, säger Luay Alani.
Har kryssat nej
I likhet med många andra hyresgäster har han därför kryssat nej när Balder bett om ett renoveringsgodkännande.
Att hyresgäster sagt nej gör att Balder nu är tvungna att vända sig till hyresnämnden.
När en tvist går upp i hyresnämnden är det viktigt att alla berörda får information om det.
Knackar dörr
I det här fallet är det över 90 hushåll som tackat nej eller inte svarat alls. Därför har Balder anlitat en delgivningsman som går runt och knackar dörr för att lämna över informationen från nämnden. (Se faktaruta).
I handlingarna från hyresnämnden ingår Balders godkännandeblankett för renoveringen. Den har delgivningsmannen visat upp speciellt i samband med delgivningen.
Mannen har samtidigt inte velat svara tydligt på om han företräder Balder eller hyresnämnden. Ett agerande som har gjort många hyresgäster misstänksamma. De uppfattar att delgivningsmannen försöker få dem att skriva på godkännandet.
Blivit osäkra
Efteråt har vissa varit osäkra på vad det egentligen var de skrev under när de tog emot informationen.
Elvir Begovac är en av dem som fått besök.
– Jag frågade honom två gånger om han kom på uppdrag från Balder eller hyresnämnden. ”Från hyresnämnden” sa han. Jag tycker det är bedrövligt, säger Elvir Begovac.
”Undergräver systemet”
Catherine Holt är ordförande för Hyresgästföreningen Norra Göteborg. Hon tycker agerandet är anmärkningsvärt.
– Delgivningen handlar om att lämna över information från en neutral och oberoende instans – hyresnämnden. Men godkännandeblanketten kommer från en av parterna i tvisten – Balder. Det är otroligt att en och samma gubbe går runt med båda samtidigt. Det undergräver hela systemet, säger Catherine Holt.

När Hem & Hyra ringer och pratar med delgivningsmannen så betonar han att hans uppdrag från Balder är att lämna över informationen. Inte att samla in fler hyresgästgodkännanden.
Tog med blanketten
Men han säger att han samtidigt visat blanketten och förklarat att den som inte redan fyllt i den kan göra det och skicka in den.
– En person ville kryssa i att han godkände renoveringen och bad mig lämna blanketten till Balder. Så då tog jag med den. Sedan är det två-tre ytterligare som har ringt mig efteråt och sagt att de skickat in godkännanden. Men det är inte mitt uppdrag, säger mannen.
Luay Alani säger att flera hyresgäster han pratat med blivit stressade vid delgivningen. Att mannen visat blanketten samtidigt som han kommer med papper från en domstol gör många oroliga. De blir rädda att de kommer att få problem om de inte kryssar ja.
– Balders mål är att skrämma människor och få dem att ångra sig, säger Luay Alani.
Balder betalar
Eva Jonasson är pressansvarig på Balder. Hon säger att delgivningsmannens uppdrag är att lämna över informationen, inget annat.
– Vi har valt personlig delgivning, och den delgivningsbyrå som hyresnämnden själv använder vid delgivning, eftersom tidigare erfarenhet säger att det är många som inte hämtar ut rekommenderade brev, säger Eva Jonasson.

Det är Balder som betalar delgivningsbolaget, men Balder har inte satt ihop häftet som lämnas över.
– Vi beklagar om det uppstått förvirring om vem han företräder eller vad han gör. Informationen han lämnar över är den som hyresnämnden satt samman, och där ingår godkännandeblanketten som en bilaga. Den måste finnas med. Men den ska inte skrivas under vid överlämnandet. Det hyresgästerna ska bekräfta är att de har mottagit hyresnämndens handlingar, säger Eva Jonasson.
I området bor det många som inte är så bra på svenska. Har ni anpassat uppdraget på något vis med tanke på det?
– Vi har personal som pratar många olika språk. Tidigare har vi knackat dörr och haft informationsmöten där flerspråkiga kollegor deltagit. Men hyresnämndens information är på det språk den är på, det kan inte vi påverka, säger Eva Jonasson.
Inget samråd
När delgivningen är klar kommer renoveringen att prövas i hyresnämnden.
Balder har inte haft något samråd med hyresgästerna. Hyresgästföreningen Norra Göteborg rekommenderar de boende att säga nej till bolagets planer.
– Att de vill installera handdukstorkar och golvvärme gör att vi ändå tror att det finns en chans att vinna, hyresnämndernas praxis har börjat ändra sig när det gäller sådant, säger Catherine Holt.
Delgivning är ett sätt för myndigheter att säkerställa att den som berörs av ett mål eller ärende har fått del av viktig information.
Delgivning sker oftast genom att handlingen skickas eller lämnas till delgivningsmottagaren. Mottagaren måste bekräfta att handlingen har tagits emot.
Om myndigheten inte kan få mottagaren delgiven på vanligt sätt kan myndigheten istället använda stämningsmannadelgivning. Stämningsmannadelgivning innebär att en person som är behörig att utföra en sådan delgivning söker upp den som ska delges.
Om en part i ett mål eller ärende begär att själv få ordna med delgivning kan den handläggande myndigheten besluta om det, så kallad partsdelgivning.
Myndigheten ska i det läget beakta parternas respektive intressen och vikten av att handläggningen bedrivs på ett rättssäkert sätt.
Källa: Sveriges domstolar, Skatteverket