Annons

Värdar i väst renoverar när du flyttat

Västra Götaland I fjol topprenoverades tusentals västsvenska lägenheter. Takten ökar, och hyrorna med. Hyresgästerna själva har inget att säga till om.
Grafik om hur styckerenoveringar går till.

Det finns klara fördelar med att rusta upp lägenheter till nyskick i takt med att de blir lediga. Det menar Susanna Thom, regionchef för privatvärden Willhem i Västsverige.

– Vi vill inte tvinga någon till renovering, och vi vill inte höja hyran för befintliga hyresgäster om vi inte behöver det. Då får vi jobba med det som är uppsagt, säger hon.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men modellen har också nackdelar. När värden själv får välja blir standardhöjningen maximal, liksom hyreshöjningen. Den nya hyresgästen kan bara gilla läget.

– De billiga lägenheterna försvinner, en efter en. Du har ingen som kan säga nej. Ingen kan stoppa det här, säger Carl-Johan Bergström, tillförordnad förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Balder tillhör dem som satsar hårdast på styckerenoveringar. I stort sett allt ledigt rustas numera upp till toppstandard enligt bolagets HEM-koncept.

Annons
Läs också"Folk vågade inte ta lägenheten"Kim Jonsson med sin katt i det nyrenoverade köket.

– Vi räknade med att göra 500 lägenheter i Västsverige förra året. Det är ungefär tio procent av beståndet. Vår ambition har varit att vi ska göra hela beståndet på tio år, säger bolagets inköpschef Per Lagerlöf.

Även Willhem har ökat tempot. Under det gångna året räknade bolaget med att hinna totalrenovera 170 lägenheter, eller fem procent av sitt västsvenska bestånd. De flesta större, västsvenska privatvärdar jobbar med liknande koncept. Hos Stena Fastigheter renoverades ungefär var fjärde ledig lägenhet till så kallas plusstandard i Göteborgsområdet i fjol.

– I de fall det går att styckerenovera väljer vi det, säger kommunikationschef Elise Berggren i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Men Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen anser att värdarna rundar hyresgästernas rätt till inflytande.

– Vi vill att man ska kunna påverka, önska ett nytt kök och badrum om man vill och i så fall betala för det. Men nu är det fastighetsägaren som bestämmer. Ingen av de här hyresgästerna har tillfrågats, säger han.

Annons

Att maximera standarden utan att stamrenovera samtidigt är en riskabel och kortsiktig strategi, menar Hyresgästföreningen.

– Man gör det här för att höja värdet på fastigheten. För att få ut pengarna måste man sälja. Till slut står någon fastighetsägare med Svarte Petter och har inte råd att stamrenovera, säger Carl-
Johan Bergström.

LÄS MER
”Folk vågade inte ta lägenheten”

Fakta: Värdar som maxrenoverar

En rad stora, västsvenska värdar styckerenoverar till nyskick. Det gäller exempelvis Aranäs, Balder, Ernst Rosén, Stena Fastigheter, Victoria Park, Wallenstam och Willhem.

Läs också Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.