Annons

Dyrast för hyresgäst i Lerum

Västra Götaland ​Hyresgäster i Lerum betalar 60 kronor mer per kvadratmeter och år för uppvärmning, vatten, avlopp, sophämtning och el än vad hyresgästerna i Stenungsund gör. Det framgår av den årliga undersökningen ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.

​Årets upplaga av Nils Holgersson är den trettonde i ordningen och precis som tidigare år visar den på mycket stora avgiftsskillnader mellan landets kommuner.

Annons
Lerum är dyrast bland de 13 kommuner som ingår i Hyresgästföreningen Region Västra Sverige. Här betalar en hyresgäst drygt 302 kronor per kvadratmeter lägenhetsyta och år för att få värme, varmvatten, sophämtning och el.
I Stenungsund däremot betalar hyresgästerna bara drygt 242 kronor per kvadratmeter och år för samma nyttigheter. I de övriga elva kommunerna varierar kostnaderna mellan göteborgarnas 246 och Alebornas 292 kronor.
En av förklaringarna till de stora prisskillnaderna är kostnaden för uppvärmning. Merparten av de västsvenska kommunerna använder fjärrvärme för att värma upp sina flerbostadshus. Men här varierar priserna ordentligt.
Stenungsund har, trots en rejäl prishöjning sedan 2007, fortfarande regionens lägsta fjärrvärmetaxa, strax över 103 kronor per kvadratmeter och år. I Lerum däremot kostar fjärrvärmen 153 kronor/kvadratmeter/år.
–  Fjärrvärmen är oftast dyrast på de orter där man investerat i nya mindre värmeverk och de lägsta fjärrvärmekostnaderna uppvisar orter med sedan länge etablerad fjärrvärmeverksamhet, skriver avgiftsgruppen i rapporten, men konstaterar samtidigt att det är en sanning med modifikation.
– I många fall är det faktiskt i kommuner med sedan länge etablerad fjärrvärmeverksamhet som man höjt fjärrvärmepriset mest. Speciellt sedan sekelskiftet har både prishöjningarna och i viss mån prisnivåerna legat på nivåer som tyder på att leverantörerna av fjärrvärme har använt sin dominerande ställning på ett sätt som i vart fall inte gynnar de stora kundkategorierna på bostads- och lokalmarknaden.
Årets undersökning visar också att priserna har höjts med drygt fem procent jämfört med året innan.

Annons
Läs också Halverade elpriser hindrar prischock på boendekostnader: ”Det kan vara tillfälligt” Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.