Annons

Efterlyser högre krav på nya byggmetoder

Nyheter Drygt 95 procent av alla hus som byggts med putsfasader de senaste åren riskerar att drabbas av mögel. Det hävdar forskare vid Sveriges tekniska forskningsinstitut. Bedrövligt, anser Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman.​

​Anledningen till den kraftiga risken för mögel i nybyggda hus med putsfasad är att de har byggts med en metod som kallas enstegsmätning, hävdar Ingemar Samuelson, professor på Sveriges tekniska forskningsinstitut, i en artikel i Dagens Nyheter.

Annons
 
Metoden har gjort att fukt som tränger in i fasaden inte har någonstans att ta vägen, vilket i förlängningen leder till förhöjd risk för mögel, enligt Ingemar Samuelson.
Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman, är även vice ordförande i Byggkvalitetsrådet, BQR. Hon anser att de nya uppgifterna som nu kommit fram är bedrövliga.
 
Förutom att byggbranschen ska tvingas stå för de nödvändiga saneringarna, efterlyser Barbro Engman nu en certifiering av nya byggmetoder.
”Är metoden inte beprövad ska den testas innan den tas i bruk. Man ska inte få höfta med folks boendemiljö och hälsa”, skriver hon i ett pressmeddelande.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Så får du giftfritt hemma Cathrine ser alltid grönt Fler tjejer till byggbranschen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.