Annons

Fler tjejer till byggbranschen

Halmstad De är få men de gillar vad de gör. Kvinnorna i nätverket Minerva hoppas att fler tjejer tar chansen att satsa på en karriär i byggbranschen.

​– Det finns många jobb att välja på och jag tror att många av oss tycker att det finns stora fördelar med att vara tjej, säger Iréne Wigeroth, fastighetsförvaltare på Industrifastigheter i Halmstad.

Annons
Hon är en av medlemmarna i Minerva som tillsammans med teknikverkstan, KomTek, arrangerade en temadag för tjejer i åldrarna 4–19 år på temat byggnadsbranschen.
Hus- och planritningar, bygga väggar och gjuta i betong var bara några av aktiviteterna som deltagarna fick chans att testa. Förmiddagspasset var avsett för unga tjejer i åldrarna 4 till 11 år.
De praktiska övningarna leddes av kvinnor från Minerva som alla gjort karriär inom olika delar av bygg- och anläggningsbranschen i Halmstad.
 
Arkitekter, fastighetsförvaltare, projektledare och byggnadsingenjörer är några av de yrkesgrupper som fyller medlemslistan i nätverket Minerva som i år firar 10 års jubileum.
– Det betyder mycket att det finns ett kvinnligt nätverk. Många tjejer i vår bransch är ensamma eller bara ett fåtal på varje arbetsplats. Minerva ger oss chans att träffas. Precis som i många andra sammanhang är det värdefullt att utbyta erfarenheter och ha förebilder som kan inspirera och uppmuntra, säger byggprojektledaren Anna Danielsson som varit medlem i Minerva sedan 2000.
 
KomTek står för Kommunal teknik- och entreprenörsskola och finns på flera platser i landet. De jobbar i huvudsak med praktik och egna experiment för att öka det allmänna intresset för teknik bland såväl barn som vuxna.
Ett mål för verksamheten är att få fler tjejer att bli intresserade av ämnets utmaningar och möjligheter.
Iréne Wigeroth har aldrig ångrat sitt yrkesval och hoppas att fler tjejer vågade satsa på jobb i typiska killbranscher.
– Det är kul att testa nya saker men om jag vill jobba med det här vet jag inte, säger Maja Bergman, 11 år.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så får du giftfritt hemma Cathrine ser alltid grönt 28-åring satsar sina pengar på att bygga lägenheter Därför byggs det för lite bostäder i Skåne Bristande framtidstro bland bostadsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.