Annons

Så får du giftfritt hemma

Stockholm Dolda kemikalier byggs in i lägenheter. Skadliga ämnen kan även finnas i allt från fönsterputs till plastdockor och husgeråd. Malena Hjerpe och Pär Pettersson fick besök av Stockholms stads kemikalieexpert.
Katarina Johansson på kemikaliecentrum hittar textilimpregnering hos paret i Liljeholmen.
Foto: Ida Karlsson
Katarina Johansson på kemikaliecentrum hittar textilimpregnering hos paret i Liljeholmen.

Paret fick skräddarsydda tips på vad de kan göra för att minska skadliga kemikalier i hemmet.

̶  Vi vill inte vara ångestframkallande utan bara förklara hur det ser ut och ge tips för att börja i rätt ände. Det handlar om lätta saker som man kan göra som inte kostar något men ger god effekt, säger Katarina Johansson på Stockholms stads kemikaliecentrum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon tittade närmare på allt från kemikalierna i städskåpet, plastbunkarna i köksskåpen och textilier hos paret som bor hos Stockholmshem i Liljeholmen.

På en hylla hittar hon en konservburk med kokosmjölk.

̶  På insidan finns ett skyddande lack. Det kan innehålla bisfenol A som är ett hormonpåverkande ämnen. Därför är tetrapak eller glasburkar bättre.

Läs ocksåEva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr”Eva Eklund sitter vid sitt köksbord. Hon behöver ofta munskydd för att kunna andas bättre, på grund av ett spåndamm i lägenheten.

I ett av köksskåpen står en teflonpanna. Grytor och stekpannor med teflon eller annan non-stick beläggning kan avge högfluorerade ämnen vid väldigt höga temperaturer. Ett stort problem är att ämnen släpps ut i miljön i samband med att pannorna tillverkas. Vissa är cancerframkallande och misstänkt hormonstörande. Rostfritt stål, lättviktgjutjärn, glas och porslin är bra alternativ i köket, säger Katarina Johansson.

̶  Det är skrämmande att höra om hormonstörande ämnen. Vi väntar barn nu så det är en relevant fråga, säger Malena Hjerpe.

Paret har bunkrat tre lådor med begagnade barnkläder och köper så mycket ekologiska livsmedel som möjligt.

Annons
Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

̶  Men det är svårt att veta när man köper möbler. Det är inte så att man kan googla rätt på hur mycket skit som en produkt släpper ut på ett år, säger Pär Pettersson.

Katarina Johansson letar vidare i köket och plockar ut en grå sprejburk från städskåpet med varningstexter på baksidan.

̶  Textilimpregnering. Det är mycket möjligt att den innehåller högfluorerade ämnen. Frågan är om man behöver alla medel. Man kanske inte behöver en jacka som man klarar att fjällvandra till Nordpolen med.

I stället för att behandla tyg på möbler är det bättre att till exempel köpa en soffa där man kan dra av klädseln och tvätta i maskin med jämna mellanrum.

När det gäller rengöring fungerar såpa till det mesta.

̶  Det är det enda jag använder själv hemma till allrengöring. Och vinäger eller utspädd ättika. Det är tre tips för städskåpet, säger Katarina Johansson.

Malena Hjerpe berättar att hon väljer Svanenmärkt och parfymfritt och vill hellre använda det som funkar till det mesta i stället för att ha många produkter.

Annons

̶  Det är ett bra tänk. En återhållsam användning är att föredra, säger Katarina Johansson.

Leksaker av gammal plast och pigment på gamla träleksaker kan innehålla skadliga ämnen.

̶  Att återvinna är bra men i vissa fall är det bättre att köpa nytt, konstaterar Malena Hjerpe.

Vissa PVC-golv kan innehålla 50 procent ftalater. Gamla soffor med skumgummi kan innehålla flamskyddsmedel som numera är förbjudna.

̶  Det är mycket att tänka på. När barnet börjar krypa får vi göra en räd, sortera ut och barnsäkra i hela lägenhet, säger Malena Hjerpe.

Hem & Hyra har gjort två stickprov hos bostadsbolagen och skillnaderna är stora. Hos kommunala Stockholmshem kan hyresgäster få information om alla material som byggs in i fastigheterna. Privata bolaget Stena Fastigheter kan bara lämna uppgifter om nybyggda eller nyrenoverade lägenheter. Stockholmshem använder sig av Byggvarubedömningen när det gäller kriterier för kemikalieinnehåll för att göra medvetna val av produkter som byggs in. Stena Fastigheter använder inget sådant system.

Fakta: Vill du ha besök av kemikaliecentrum?

Kemikaliecentrum har ett projekt för kemikaliesmart hem som drar igång i höst och riktar sig till hushåll i Stockholm. Då ska ett antal utvalda familjer få hembesök av experter och få råd och tips på hur man kan vara en kritisk konsument och hantera de kemikalier som finns hemma. Dammprover ska då visa vilka ämnen som avgetts från byggmaterial i hemmet, möbler, elektronik och textiler. Prover på plastgolv kommer att avslöja om de innehåller ftalater som kan vara hormonstörande.

Anmäl ditt intresse här.

http://www.stockholm.se/-/Nyheter/Klimat–Miljo/Sokes-Volontarer-som-vill-undersoka-kemikalier-i-hemmet/

Fakta: Så kan du kemikaliebanta hemma
  • Välj parfymfria tvätt-, städ- och hygienprodukter.
  • Dosera tvätt- och diskmedel efter förpackningens anvisning. Sköljmedel är onödigt att använda.
  • Städa med enkla medel. Med såpa och vatten kommer du långt.
  • Undvik kombinationen varm mat och plast. Värm lunchmaten på tallrik i stället.
  • Välj ekologisk mat så slipper du rester av bekämpningsmedel.
  • Släng ut teflonpannan och välj gjutjärn i stället när du ska köpa nytt.
  • Undvik konservburkar av metall. Välj hellre förpackningar av glas, rostfritt stål eller kartong. Färsk och fryst mat är också bra.
  • Tvätta nya textilier och kläder innan de används.
  • Handla miljömärkta varor och produkter så slipper du de värsta ämnena.
  • Gammal PVC-plast i leksaker kan innehålla ftalater som är hormonpåverkande och reproduktionsstörande och kan kopplas till allergier. Välj rätt typ av plast i plastleksakerna. Välj CE-märkta leksaker – de uppfyller EU:s lagkrav.
  • Köp begagnade barnkläder men undvik galonkläder eller textil som har plastiga eller kladdiga tryck som kan innehålla PVC och ftalater.
  • Påbörja en diskussion med fastighetsägaren om det inte ändå är dags att byta ut de gamla plastgolven. Spärrskikt av PVC kan även förekomma under klinkergolv i badrum.
  • Undvik duschdraperi och badrumsmattor som innehåller PVC.
  • Klickgolv är bättre än att limma.
  • Välj bort möbler som behandlats med bromerade eller andra tveksamma flamskyddsmedel eller smutsavstötande fluorerade ämnen. Fråga i butiken.
  • Köp inga allväderskläder eller skor som innehåller högfluorerade ämnen (exempelvis PFOA eller PFOS). Fråga i butiken.
  • Kemiska produkter som man inte använder ska lämnas in på en miljöstation.
  • Förvara kemikalier så barn inte kommer åt dessa.
  • Undvik gärna att renovera under graviditet eller under barnets första år.
Fakta: Fråga butiken

Enligt lag har du rätt att inom 45 dagar få svar på om en viss vara innehåller ämnen på den så kallade ”Kandidatlistan”, det vill säga särskilt farliga ämnen som till exempel kan orsaka cancer, skada på våra gener eller försämra våra möjligheter att få barn.

Fakta: Läs mer

Katarina Johansson är även författare och har skrivit ”Den onda badankan: Ditt barn och de osynliga gifterna” och ”Rumsrent” som handlar om gifter du kan utsättas för, eller sprida i miljön när du renoverar.

Läs också Hyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem” Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.