Annons

Värdens jobb bryter segregationen – ”Nu har jag något att skriva på cv:n”

Trollhättan Munasar Mohamed, 18, doppar penseln i färgpytsen och börjar måla på väggen i tvättstugan på Kronogården. Jobbet har han fått via Eidar Akademi, en social satsning av Trollhättans kommunala bostadsbolag. "Den här chansen betyder mycket", säger Munasar.
Foto: Kajsa Wedberg
Abas Deer och Munasar Mohamed fick jobb genom Eidars Akademi. En social satsning av Trollhättans kommunala bostadsbolag.

Tillsammans med sex kompisar jobbade Munasar Mohamed som målare i somras. De såg till att två av Kronogårdens tvättstugor fick ny färg på väggar och lister.

– Det bästa med det här är att jag får arbetslivserfarenhet. Något att sätta på min cv. Det kommer att göra det lättare för mig att få fler jobb i framtiden, sade Munasar när Hem & Hyra besökte arbetsplatsen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Medan killarna målar kikar en liten pojke nyfiken in genom dörren. Det visar sig vara Munasars yngre kusin.

– Va, jobbar du här? Som målare? Vad fint det blir, säger pojken och ser sig om på de vita väggarna.

– Vilken skillnad! Mycket finare än förut, säger pojken innan han vänder ryggen till och pilar iväg mot ett av Lantmannavägens höghus.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

Jag frågar Munasar om det är målaryrket han siktar på i framtiden.

– Nja, helst vill jag bli fotbollsproffs. Jag spelar i IFK Trollhättan, som mittfältare. Men det är ju bra att ha alternativ om det inte blir som jag vill och hoppas, säger Munasar, som gärna skulle jobba hos just Eidar.

– De är inte bara ett bolag som hyr ut lägenheter. De jobbar med människor och jag vill gärna jobba med och hjälpa människor.

Läs ocksåKändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"
Catarina Lundqvist, fältsekreterare, kickar boll med Munasar Mohamed och Abas Deer som jobbar med att måla tvättstugor på Kronogården i Trollhättan.

Bakom sommarjobbet står Eidar Akademi och Trollhättans stad. Eidar Akadami som Eidar drog igång för drygt två år sedan och som syftar till att bryta utanförskap och segregation i Trollhättans mest utsatta områden.

Annons

Vägen mot självförsörjning genom Eidar Akademi kan gå via yrkesutbildning och praktik. Genom ett lokalt jobbspår där Eidar samarbetat med Arbetsförmedlingen, Trollhättans stad och Kunskapsförbundet har man utbildat en grupp fastighetsskötare och nu är ett gäng lokalvårdare på gång.

Nasra Ahmed, Adhnete Feshatsion, Anita Trtak, Sendous Bashefa, Yohanes Genet och Aisha Elmi Hassan har, genom Eidar Akademi, utbildat sig till lokalvårdare.

Praktiken sker inom Eidar och för många av deltagarna öppnas det även upp för framtida jobb på bostadsbolaget. Nina Andersson, Eidars projektledare inom social hållbarhet, beskriver Akademin som satsning med vinnare i båda ändar.

– Det här är inte bara bra för individerna som får chansen till utbildning, språkutveckling och jobb. Det ger även oss på Eidar möjlighet att bygga upp en bank av kompetens. Kontakter med människor som har just det som vi behöver, säger hon.

Men tillbaka till de sju målande killarna i tvättstugan. Den här delen av Eidar Akademi kallas för ”fältgruppen” och sommarjobbsinitiativet kom från killarna själva. Catarina Lundqvist, som är fältsekreterare vid Trollhättans stad, förklarar:

– Eftersom vi, på fältenheten, känner flera av killarna sedan tidigare kom de till oss och sa att de ville ha något vettigt att göra i sommar. Ett sommarjobb, som gjorde att de inte bara skulle hänga runt. Inte så mycket för pengarnas skull utan mer för att lära sig något nytt och ha något att visa upp inför framtiden.

Utbildning och jobb

Kontakten mellan bostadsbolaget Eidar och fältenheten fanns redan. Och snart föddes idén om att ge killarna chans att både utveckla sig själva och måla om en eller två tvättstugor i området där de flesta av dem bor, Kronogården. Resultatet blev en kurs på två veckor där killarna fick ägna sig åt personlig utveckling, studiebesök och cv-skrivande. Samt två veckors måleriarbete. Det sistnämnda genomfördes i samarbete med Christer Svenssons Måleri där den rutinerade Bernt Olsén fick bli handledare.

Catarina Lundqvist, fältsekreterare, och Bernt Olsén, målare, fungerade som handledare för målarna.

– Jag tror jag fick frågan för att jag är äldst målare på firman. De behövde någon som jobbat länge, som inte är för ung och som kan säga ifrån. Och det var jag! säger Bernt med ett leende.

I en vecka som arbetsledare och lärare är nöjd, både målarna och resultatet.

Annons

– Det är klart att det inte blir helt perfekt. Flera av de här grabbarna har ju inte hållit i en pensel tidigare. Men jag tycker de har varit duktiga. De har dykt upp i stort sett mangrant, lyssnat på mina instruktioner och jobbat på bra.

Och killarna själva är nöjda med sitt jobb.

– Det har varit kul att få jobba med något som gör skillnad. Och faktiskt inte så svårt heller, säger Abas Deer.

Fast på frågan om han nu vill bli målare i framtiden blir svaret ändå nej.

– Jag vill bli entreprenör. Starta och driva något eget, säger Abas bestämt.

Satsningen på Eidar Akademi rullar vidare. På måndag är det skarpt läge för de sex kvinnorna som, inom ramen för Akademin, utbildar sig till lokalvårdare. Två och två ska de ut i bostadsområdena och börja jobba. 33-åriga Aisha Elmi Hassan är en av dem. Hon berättar om frågorna hon fått i samband med att hon haft praktik som lokalvårdare och städat trapphusen i sitt eget hemkvarter på Kronogården.

På måndag börjar Yohanes Genet och Aisha Elmi Hassan jobba som lokalvårdare efter genomgången utbildning inom Eidar Akademi.

– En del grannar har frågat mig varför jag arbetar. Jag som är kvinna. Andra undrar varför jag städar i husen på Lantmannavägen, där du själv bor. Jag svarar att jag jobbar för att jag vill och kan. Att det gör mig stolt och att jag gillar att göra fint för mig och mina grannar, säger Aisha.

Läs också Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.