Annons

Elddrabbade fick snabb hjälp

Jämtland Carola Forsberg såg grannhuset brinna. 14 lägenheter förstördes. Då kom medmänniskorna med hjälp till alla som drabbats.
Foto: Göran Lindh
Carola Forsberg insåg att de drabbade vid branden på Hertsön behöv de hjälp, och det snabbt. En Facebookgrupp startades och mängder med saker samlades in. – Behovet visade sig vara jättestort, och då inte bara hos de drabbade, säger hon.

Det är något som blir allt vanligare. När någon drabbas, till exempel av en brand, rycker allmänheten in. Snabbt startar grupper på till exempel Facebook där information om insamlingarna lämnas. Senast var det när 14 lägenheter förstördes i en brand på Hertsön.
– Vi insåg att de drabbade behövde stöd. Och jag fick hjälp att starta en grupp på Facebook för att nå ut, berättar Carola Forsberg.
Hon bor i en av grannfastigheterna i området. Och det visade sig att viljan att hjälpa de branddrabbade var väldigt stor.
– Det kom massor med saker, kläder, möbler och, ja vi hade till slut ett helt hem. Vi fick låna en lokal för att över huvud taget kunna hantera allt, säger Carola Forsberg.
– Det blev hjälp till de drabbade och det blev hjälp till många andra.

Allmänheten ryckte ut med andra ord. Men är det egentligen inte försäkringsbolagens ansvar?
– Jo, det är ju så att försäkringsbolagen ska vara första hjälpen. Och det är vi på olika sätt. Självklart hjälper vi till, men rent krasst är försäkringen pengar, säger Ulrica Boman, skadechef på Länsförsäkringar i Norrbotten.
Hon konstaterar samtidigt att många saknar en hemförsäkring. Det kan betyda en personlig katastrof om något händer.
– Jag har en känsla av att det är fler som saknar försäkring än för några år sedan. Drabbas man av något och är oförsäkrad blir det en tuff lärpenning, säger Ulrica Boman.
Men frågan är varför det blivit så vanligt att allmänheten rycker ut med insamlingar och annat? Ulrica Boman tror att det kort och gott beror på att det finns många som vill hjälpa människor som behöver det.
– Det i kombination med att det är lätt att nå ut via sociala medier är nog svaret, säger hon.
– Det har helt enkelt blivit lättare att hjälpa. Och jag blir så glad över att det sker. Det är en väldigt fin medmänsklighet som vi måste värna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Stora bränder i Norrland

* 2014: 14 lägenheter förstörs på Hertsön i Luleå. I Umeå blev 15 personer hemlösa när ett flerfamiljshus brann ner.* 2013: Ett 70-tal studenter i Luleå blev hemlösa när deras boende brann ner. Många evakuerades vid en brand i Lycksele.* 2009: Ett flerfamiljshus på Vivstavarv i Sundsvall brann ner.

Läs också Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans" Försökte släcka brinnande olja med vatten och matta – krävs på 767 000 kronor av värden Hans Fingal, 89, rädd för att brinna inne – så dåligt är brandskyddet i trygghetsboenden: ”Måste bli ändring” Boverket medger: brandskyddet brister på trygghetsboenden: "Inte lyckat" Trebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlek

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.