Annons

Enstaka lägenheter ska kunna ombildas

Nyheter ​Regeringen vill göra det möjligt att ombilda enstaka lägenheter till ägarlägenheter. I dag finns bara ägarlägenheter i nyproduktion och vid ombildning till bostadsrätt är det hela hyreshus som säljs.
Förra året blev det möjligt att bygga ägarlägenheter i Sverige. Ägarlägenheter är en boendeform som är vanlig i andra länder, men som inte tidigare funnits i Sverige.
 
Innehavaren av en ägarlägenhet äger sin egen, fysiska lägenhet, till skillnad från en bostadsrättsinnehavare som endast äger rätten att bo i lägenheten.
 
Men den nya boendeformen är än så länge en flopp. Under 2009 färdigställdes totalt 14 527 lägenheter i Sverige, endast sex av dem var ägarlägenheter, enligt Statistiska centralbyrån. Regeringen uppskattade i sin proposition att det skulle byggas 3 000 till 5 000 ägarlägenheter om året.
 
Det har än så länge bara varit tillåtet med ägarlägenheter i nyproduktion. Regeringen vill nu göra det möjligt att ombilda enstaka hyresrätter till ägarlägenheter för att öka blandningen av upplåtelseformer, enligt bostadsminister Stefan Attefall (KD).
 
En utredning ska tillsättas och målet är att den nya lagstiftningen kan träda i kraft under mandatperioden.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.