Annons

Erik i Örebro bor i en låda

Örebro Varför får endast den med mycket pengar bestämma hur omgivningen i staden och bostadsområden ser ut? Den frågan fick Erik Fallgren att flytta in i en låda.
, , ,

Erik klär på sig jacka och mössa. Han ska gå in till sig och där är det kallt. Erik bor i en låda. Frivilligt.

– Jag upptäckte att jag var på skolan hela dagarna och att det som var hemma bara var en plats jag sov på. Då kan jag lika gärna sova i en låda, säger Erik.

Läs ocksåAnn-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån"Bilden visar Ann-Louise Söderbom, hon går med rullator efter en hjärnblödning.

Eftersom han studerar på Örebro konstskola blir lådboendet ett konstprojekt där han undersöker dels vad ett hem är. Men där han även undersöker tillgången till det offentliga rummet. För det är något han tänker mycket på.

– Även om det är intressant att veta hur det är att bo i en låda så tycker jag att det intressantaste egentligen är vem som bestämmer över hur saker ser ut. Jag bodde inneboende tidigare och utanför stod en reklampelare där reklamen byttes varje vecka. Men jag kunde inte välja vilka tapeter jag hade. Så är det för många. Bor man i hyresrätt måste man be någon annan om lov. Men har du pengar och bor i bostadsrätt får du bestämma själv. 

I lådan bor han gratis. Och skulle han göra verklighet av tanken att placera den i centrum skulle den påverka stadens utseende radikalt. Och vad gör man med en person som bor i en liten vit låda mitt i stan?

Annons
Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

Här kan du se filmen om Erik och hans låda:

Lådan har måtten: 80x80x220 centimeter och är därmed så liten att ytan rent byggnadstekniskt inte räknas som bostad. Han bor så att säga på noll kvadrat. Och nej, så kan ju ingen riktigt bo. För att bo är ju så mycket mer än att ha en plats att sova på.

I skolan kan han laga mat, gå på toaletten och duscha. Tvättar gör han hos vänner. Och den klassiska fåtöljen draperad med kläder finns där – men den står på den lilla öppna yta i skolan som är hans ateljé. Så det är när skolan är låst mellan 23 och o6 som Erik är hänvisad till lådan.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policyMagnus Molin vd Einar Mattsson

Han säger att han aldrig är rädd och att kylan är okej. Det kan vara runt fyra grader när han vaknar på morgonen.

Annons

– Det som är mest jobbigt med att bo så här är när jag är ledsen. Det mesta privata jag kan vara är att sätta mig i fåtöljen och vända ryggen till, för det är krångligt att gå ut i lådan. Den står ju dessutom oftast inomhus dagtid för att bli varm.

Har du aldrig ångrat dig?
– Jo, en sak jag inte tänkte på när jag flyttade ut i lådan var att jag inte bara sa upp min lägenhet, utan även sa upp möjligheten att ta emot besökare. Ett hem är ju inte bara sitt eget, utan en plats dit man bjuder andra människor.

Läs också Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter” Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.