Annons

Gängkrig på tapeten: ”Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö”

Nyheter När konstnären David Molander vaknade av en bomb hamnade dådet bokstavligen på tapeten.
En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.
Foto: Åsa Eriksson
Tidstypiskt tryck. Davids subtila tapet visar hur våldet blivit en del av stadsrummet.

Sundsvalls museum smygstartar stadens 400-årsjubileum med att klä om väggarna. Det är tapeten i sig som utgör konstverket, ett samtidsmotiv skapat av konstnären David Molander.

Utvalda typiska stadsvyer från Stockholm och Sundsvall blandas med subtila termosbomber, avspärrningsband och blomsterbuketter på gatan.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Här kan du se och zooma in tapeten.

– Det finns många skäl och val i det här. Att göra just en tapet är en symbol för en vara som går att köpa och sälja, vilket kopplar till temat på tapeten om kriminalitet och våld i stadsrummet. En tapet sätter man också upp på väggen som en del av ett hem, en del av en vardag, vilket också våldet blivit för många. Inte bara i utsatta områden, det finns en spridd oro i hela landet, berättar David Molander.

Närbild på en bildsatt tapet.
Polisavspärrningsband, tejpade fönsterrutor och termosbomber är vardag i kampen om drogmarknaden.

Tapeten är tvådelad. Varför då?
– Det är en Stockholmstapet och en Sundsvallstapet. Poängen är att tapeterna, precis som konflikten knyter ihop städerna, flätas samman med en nästan omärkbar mönsterpassning.

Annons

Trots temat så känns tapeten harmonisk…
– Precis. Tapeter har ofta lättsamma motiv, till exempel de franska från 1800-talet med landsbygd och människor som gör sorglösa saker. Jag gillar kontrasten att använda samma stil med lummigt, lite skirt och lite grönska, med att man vid en närmare titt möter det tyngre ämnet, våldet och kriminaliteten.

Är det inte ett förskönande av våldet att göra en vacker tapet av det?
– Det är en medveten strategi. Genom att jobba med estetik kan bilder verka på en annan nivå och nå fram för att det bryter mot det vi är vana vid. En vacker tapet ger en vilsamhet i betraktandet och motiv i miniatyr skapar överblick utan att bli påträngande.

Ett anslag om konstutställningen "Spräng Sundis – Skjut Stockholm"
”Mitt i natten vaknar jag av en explosion nära min lägenhet i Stockholm. Den grekiska krogen har sprängts i en konflikt som visar sig handla om kontrollen över Sundsvall.” Davids berättelse inleder konstutställningen ”Spräng Sundis – Skjut Stockholm”.

Har du talat med stadsbor och de som bor i de utsatta områdena?
– Ja, jag har varit runt på olika platser och mött många människor som är involverade i den här frågan på olika nivåer. Boende, fältassistenter, poliser och folk på kommunen till exempel.

Har du själv någon erfarenhet av det upptrappade våldet i Stockholm där du bor?
– Förra vintern vaknade jag hemma i lägenheten av en hög smäll. På morgonen läste jag att det var en krog med misstänkt koppling till drogdistributionen som sprängts. Då blev temat ännu mer självklart och jag fick en personlig upplevelse av hur sammanlänkade städerna är.

Annons

Går det att köpa tapeterna?
– Jag har tänkt på det och det finns absolut en poäng i att kunna köpa tapeten, ta med sig den hem och sätta upp på sin vägg. Men jag har jobbat in i det sista och inte hunnit med det än. Så vi får se.

En man som lutar sig mot en stege.

Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB
Fakta: David Molander

Född: 1983
Bor: I lägenhet i centrala Stockholm.
Bakgrund: Bildkonstnär och fotograf med fokus på stadsrum, även internationellt.
Aktuell med: Utställningen ”Spräng Sundis – skjut Stockholm” i Sundsvall fram till 25 februari. Namnet är taget från en chatt mellan kriminella som planerade en balkongsprängning i Sundsvall.

Läs också Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.