Annons

Expert på hemlöshet kritiserar hårda uthyrningskrav

Landskrona Mjuka upp de tuffa uthyrningskraven. Det menar regeringens hemlöshetssamordnare.
Regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur (KD). Foto: Gry Berglind

− Om de inte accepterar försörjningsstöd som inkomst säger de till en rätt stor grupp människor i Sverige i dag att ni inte kommer att få något eget kontrakt. Det tycker jag i grunden är fel, säger Michael Anefur (KD).

Michael Anefur syfte som nationell hemlöshetssamordnare är att stödja kommunerna i att skapa fungerande rutiner i deras arbete att motverka hemlöshet. I onsdags besökte han Landskrona.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

När Hem & Hyra granskade 339 privata och kommunala värdas uthyrningspolicy visade det sig att 30 procent inte accepterade försörjningsstöd som inkomst. Det är flera kommunala bostadsbolag i Region norra Skåne som har den policyn bland annat Helsingborgshem, Landskronahem och Fabo i Falkenberg. Michael Anefur är kritisk till bostadsbolagens tuffa uthyrningskrav och uppmanar dem att se över sina regler.

− När jag besöker kommuner som har denna policy brukar jag alltid fråga vilka argument de har. Ofta visar det sig att det här är ett beslut som fattats i bostadsbolagen för kanske 15 till 20 år sedan när situationen såg helt annorlunda ut och de har inte funderat igenom det sedan dess.

Annons

Han menar att Socialstyrelsens senaste mätning visar att grupper som ”bara” har ekonomiska problem och som hamnar i hemlöshet eller utanför den ordinarie bostadsmarknaden ökar.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek

Varför tycker du att bostadsbolagen bör godkänna försörjningsstöd som inkomst?

− Det är ju ett sätt att få människor att etablera sig på den ordinarie bostadsmarknaden. Alternativen är ju hyresgarantier eller andrahandskontrakt och det är oftast osäkrare läge för den enskilde.

I dag är det vanligt att socialtjänsten får lösa hemlöshetsproblematiken i kommunerna. Det är något Michael Anefur är kritisk till. Enligt honom är det kommunstyrelsen som är ansvarig att hitta lösningar på problemet.

Annons
Läs ocksåDärför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut

− Ansvaret för hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden kan aldrig ligga någon annanstans än på kommunstyrelsen. I många kommuner har de sagt att det här får socialen ta hand om. Socialen har ett jätteviktigt arbete på individnivå. Men de strategiska och strukturella besluten om arbetsmarknaden, bostadsmarknad och utbildning ligger på kommunstyrelsen och det kan de inte smita ifrån.

Läs även: Så hårda är kraven för att få hyra
                    M-politiker i Helsingborg försvarar hårda uthyrningsregler

Läs också Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns” Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.