Annons

Extra resurser ska stärka utsatta områden

Borås Borås, Göteborg och Trollhättan är tre av nio kommuner som får dela på 100 miljoner kronor årligen under 2013 och 2014. Pengarna ska gå till utsatta stadsdelar.

Femton områden i nio kommuner får ta del av stödet, som ska gå till att stärka och utveckla det arbete som bedrivs för att minska utanförskapet. I Västra Götaland är det Hässleholmen i Borås, Kronogården i Trollhättan och Bergsjön, Gårdsten, Hjällbo och Norra Biskopsgården i Göteborg som valts ut.

Gemensamt för de olika stadsdelarna är att färre än 52 procent av de som bor där har jobb, att över 4,8 procent av befolkningen lever på försörjningsstöd och att behörigheten till gymnasieskolans nationella program är lägre än 70 procent.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

– Barn växer upp i bostadsområden där ett normaltillstånd är att vuxna inte har ett arbete att gå till. De stimulansmedel som regeringen nu satsar ska bidra till en positiv utveckling i de mest utsatta stadsdelarna, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i ett pressmeddelande.

Lena Palmén (S) är kommunalråd i Borås med särskilt ansvar för bland annat social omsorg och integrationsfrågor. Hon berättar att Borås börjat undersöka ett lokalt kunskapslyft, en gymnasieutbildning där man kombinerar studier med halvtidsjobb. Detta för att fler unga ska få arbete.

Annons

– Jag tror att det är det bästa vi kan göra. Det allra sämsta för unga människor är att inte ha avslutat sin gymnasieutbildning. Det måste man göra om man vill ta sig vidare till arbetslivet. Det här ska läggas in i budgeten nu och förhoppningsvis kan utbildningen erbjudas i augusti nästa år, säger hon.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

Lena Palmén hade dock önskat lite mer konkreta direktiv från regeringen.

– Nu fixar vi det här ändå och det är förstås bra att vi kan få hjälp med någonting som vi redan satt igång. Men det har varit otaliga projekt och EU-pengar där det kanske varit lite svårt att reda ut vad effekten faktiskt blivit, säger hon.

Annons

De olika stadsdelarna kommer att få ta del av pengarna genom en fördelningsmodell. Utgångsläget är att de aktuella kommunerna ska kunna visa upp förbättrade resultat inom utbildning, sysselsättning och försörjningsstöd. De som lyckas bäst, får störst stöd.

Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning
Fakta: De ingår i satsningen

Stadsdelarna som får del av stimulandsmedlen är:

Kronogården (Trollhättan)
Hässleholmen (Borås)
Västra och Östra Bergsjön (Göteborg)
Gårdsten (Göteborg)
Hjällbo (Göteborg)
Norra Biskopsgården (Göteborg)
Tensta (Stockholm)
Rinkeby (Stockholm)
Ronna (Södertälje)
Hovsjö (Södertälje)
Araby (Växjö)
Gamlegården (Kristianstad)
Herrgården (Malmö)
Södra Sofielund (Malmö)
Centrum-Öster (Landskrona)

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.