Annons

Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”

Skellefteå Skellefteå klarar inte av att bygga tillräckligt många bostäder. Nu kräver kommunen statliga insatser för att få hjälp med byggandet. Men hittills har regeringen varit tyst. ”Man kan fundera i rimligheten att en kommun ska behöva ta det här ansvaret ensamt”, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).
Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.
Foto: Patrick Degerman och Northvolt
Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, vill att regeringen ska stötta kommuner i den gröna industrivågen.

Det var i oktober 2017 som beskedet kom att Northvolt valde Skellefteå som plats för sin batterifabrik.

Bygget av batterifabriken i Skellefteå har fått stort medialt genomslag i Sverige. Det har pekats ut som det första exempel på en grön industriell revolution i norra Sverige, tillsammans med de satsningar som genomförs i Boden, Luleå och Gällivare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Northvolts etablering innebär tusentals arbetstillfällen i Skellefteå och en förväntad befolkningsexplosion, efter att länge ha varit en kommun som tappat invånare.

Det här innebär stora utmaningar för kommunen som enligt Lorents Burman (S) behöver minst 1000 nya bostäder årligen.

Men det byggs inte tillräckligt många bostäder i Skellefteå. De senaste två åren har antalet färdigställda bostäder varit 700–800. Det här beror delvis på den ekonomiska situation Sverige befinner sig i, och som inte minst drabbat byggbranschen.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

– Det är här jobben skapas. Byggandet måste fortsätta, men även Skellefteå drabbas. Ett exempel är alla de privata aktörer som stått redo att bygga, men där banken sagt nej. Ofta har de bankerna suttit i Stockholm. Och då har det inte spelat någon roll hur stor inflyttningen är här, banken säger ändå nej, säger Burman.

”Läget blir alltmer bekymmersamt”

Lorents Burman menar att staten och regeringen borde agera för att stötta kommunen.

Annons

–Vi har i över ett år efterfrågat statliga insatser. Vi har konkreta förslag, men ännu har inget hänt. Staten borde kunna gå in med en statlig lånegaranti, i 12, 24 eller 36 månader och garantera att projekten ska kunna gå i gång.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Vad har ni fått för svar?

– Vi har inte fått något svar. De säger att de ska titta och återkomma men nu har det gått ett år och läget blir alltmer bekymmersamt.

Hem & Hyras granskning visar att många aktörer utnyttjar den stora efterfrågan på bostäder i Skellefteå, med att erbjuda undermåliga bostäder med höga hyror.

Lorents Burman tycker dock att kommunen gör allt i sin makt för att städa bort den delen av bostadsmarknaden, dels genom det tillsynsarbete myndigheterna gör, men också genom de två stora barackbyarna som finns – och växer – i staden.

– Det är ett måste för att kunna inrymma alla gästarbetare under acceptabla boendeformer. Samtidigt minskar vi radikalt risken för de oseriösa uthyrarna, säger Lorents Burman.

En av modulbyarna i Skellefteå.

Annons

Samtidigt har kommunfullmäktige tagit ett beslut om att allmännyttiga Skebo ska investera fem miljarder i fastigheter.

Pengarna kommer till viss del från ett kraftigt lån som kommunen tagit.

Är det här lånet riskfritt för kommunens invånare?

– Det skulle jag säga annars gör vi ju inte det. Det är orimligt att en kommun som räcker upp handen och får stora etableringar ska bli lämnad så ensam. Det krävs så stora investeringar för att möta upp de nya invånarna.

Hem & Hyra har sökt näringsminister Ebba Busch (KD) och bostadsminister Andreas Carlson (KD) för en kommentar.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.