Annons

Få känner till Huskurage

Nyheter Fenomenet Huskurage har spridit sig runt landet. En ny studie visar dock att väldigt få medborgare som berörs känner till policyns existens.
Får hyresgäster vars hus ingår i initiativet Huskurage känner till det och vad det innebär.

Huskurage är ett initiativ spritt sig över landet. Paret Nina Rung, genusvetare och Peter Svensson, kriminolog, är dem som står bakom organisationen. I korta drag går det ut på att man som granne ska ingripa om man misstänker att någon utsätts för våld i nära relationer. I första hand genom att ringa på dörren och fråga hur det står till, att vid behov ta hjälp av granne eller värden, men att i akuta situationer alltid kontakta polisen.

Flera värdar runtom i landet har infört Huskurage, men på via håll har polisen höjt ett varningens finger för att allmänheten uppmanas att ingripa i situationer som kan bli våldsamma.
Nu har Adam Jonsson på FoU Södertörn utvärderat införandet av Huskurage i Nacka kommun. Jämförelser har gjorts mellan socialt utsatta hyreshusområdet Fisksätra, och med hyreshus och bostadsrättshus i Älta.

Läs ocksåAllt fler bostadsbolag ansluter till Huskurage

Det slående är att endast en liten del av de boende som svarat ens vet att Huskurage är infört i området där man bor. I Fisksätra vad det bara knappt 7 procent som uppgav att de var bekanta med initiativet. Bland hyresgästerna i Älta var det 14 procent och bland bostadsrättsinnehavarna i Älta kände knappt en tredjedel till Huskurage och dess policy. Information har gått ut via utskick till alla boende och anslag i trappuppgångarna.

– Resultatet visar att det inte räcker för att nå fram. Vill man öka civilkuraget måste göra mer än så. Exempelvis att bjuda in till boendemöten i samarbete med bland annat polisen och socialtjänsten, säger Adam Jonsson.

Han tror inte att resultatet skulle vara annorlunda om han valt att undersöka genomslaget i andra bostadsområden.

Annons
Läs ocksåGamla Byn inför Huskurage

– Jag vill betona att jag gillar Huskurage och att grannar kan göra skillnad. Men jag är kritisk på sättet det införs.

Av de resultat som kommit in framgår att fler upplever det för sannolikt att de skulle ingripa om de misstänkte att det förekommer våld hos grannen än det motsatta. Det vill säga hur sannolikt det skulle vara att grannarna ingrep om de misstänkte att någon i ditt hem utsattes för våld.

Läs ocksåVänsterpartiet ber hyresvärdar införa Huskurage

Skulle det finnas misstanke om att det var barn som utsattes så är sannolikheten större att både man själv skulle agera och att grannarna skulle göra det.

Annons

Det finns även betydande skillnader mellan Fisksätra och Älta. Sannolikheten att man själv skulle ingripa, eller att grannarna skulle knacka på om det misstänktes att någon utsattes för våld i ditt hem, är mindre i Fisksätra än i Älta. Däremot är skillnaden mellan hyresrättsboende och bostadsrättsinnehavare i Älta försumbar.

– Jag tänker mig att det handlar om social tillit och konsekvensen av ett ingripande. Bor du i ett socialt utsatt område är du rädd för att komma på kant med människor runtomkring dig och du vårdar ditt hyreskontrakt som en porslinsdocka, säger Adam Jonsson.

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken De betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.