HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kritik mot Huskurage

Södermanland Flera bostadsbolag i Mälardalen har infört Huskurages policy mot våld i nära relationer i sina hyresfastigheter. Men polisen i kommuner där policyn funnits ett tag är skeptisk.

Den ideella organisationen Huskurage vill få dig att knacka på om du misstänker att grannen utsätts för våld. I november i fjol gick kommunala bostadsbolaget Köpings Bostads AB med. Sedan tidigare har bland andra Roslagsbostäder och Willhem anslutit sig.

Men i Örebro där policyn funnits en tid höjer polisens kommunikationschef Mats Nylén ett varnin­gens finger.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

– Det finns risk att drabbas själv om man knackar på, säger han.

Han tycker i stället att det är bättre att kontakta polis eller störningsjouren och nöja sig med att observera vad som händer för att kunna ge informationen vidare.

Initiativtagarna till Huskurage menar att man kan rädda liv genom att knacka på. Vad säger du om det?

Läs ocksåÄldre man tog strypgrepp på grannens besökare – får bo kvar

– Det är klart att man kan rädda liv, men det handlar mer om slump och tillfällighet. Det är en svår balansgång för det är klart att man kan göra stor nytta. Men att gå ut och uppmana människor att agera tycker jag är att dra det här lite för långt, säger Mats Nylén.

Peter Svensson och kriminologen och genusvetaren Nina Rung är de som tagit initiativet till Huskurage. Målet är ”att Huskurage ska bli en folkrörelse och att vi tillsammans gör

Peter Svensson är en av initativtagarna till Huskurage.

civilkurage till norm”, skriver man på sin hemsida.

 

Peter Svensson kommenterar polisens kritik så här:

– Polisen på olika orter tänker extremt olika. Eftersom fortfarande minst 20 personer per år dödas i sina hem betyder det att om vi ska kunna hjälpa polisen att rädda fler från att dödas behöver vi som grannar göra mer. Jag skulle vilja påstå att det inte är en slump, för gång på gång läser vi om att grannar har hört misshandel, men inte agerat. Och vi ser det som en kunskapsbrist om vad en kan göra och hur en kan agera, därför behövs Huskurage, säger han.

Läs ocksåSå byggs Tidaholmsmodellen: ”Ska bli tryggast i Sverige”

 

Fakta: Råd från Huskurage

• Ring på grannens dörr om du hör oroande ljud och fråga hur det står till.
• Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden.
• Vid akuta situationer kontaktar du alltid polisen först.

Läs också Sigrid flydde från våldet: ”Terapi att hjälpa andra” Hyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.