HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vänsterpartiet ber hyresvärdar införa Huskurage

Karlstad Vänsterpartiet i Örebro sänder en julhälsning och en -önskan till Öbo och andra stora hyresvärdar om att de ska införa Huskurage.

Med fyra dagar till julafton skriver Vänsterpartiets Murad Artin brev till kommunens största hyresvärdar med en önskan inför det nya året. Öbo, Behrn Fastigheter, Asplunds och Husherren är några av hyresvärdarna som får brevet.

– Vi gör detta nu eftersom vi vet att jul och nyår inte bara är högtider med mycket glädje, utan för att de också innebär stor oro och misshandel i familjer. Många av de som är utsatta är kvinnor och barn och vanligast är det att våldet sker i hemmet av en man i nära relation till en kvinna. Huskurage är ett enkelt sätt att förhindra våld i nära relationer, och det är viktigt att det införs i Örebro, säger vänsterpartiets Murad Artin som även är ordförande i kommunens jämställdhetsdelegation.

Läs ocksåÄldre man tog strypgrepp på grannens besökare – får bo kvar

Hem & Hyra har tidigare skrivit om föreningen Huskurage som uppmanar hyresvärdar och bostadsrättsföreningar att ta ställning mot våld i nära relationer.

I Värmlands län är minst fem bostadsbolag anslutna, däribland Karlstad Bostads AB.

Men i Örebro län har inget bolag ännu visat något intresse för konceptet, som går ut på att utbilda grannar i hur man ska agera om man misstänker att någon i trappuppgången eller bostadsområdet blir misshandlad.

Läs ocksåSå byggs Tidaholmsmodellen: ”Ska bli tryggast i Sverige”

– Att motverka våld i nära relationer ska vara högsta prioritet i Örebro. Då måste vi göra vad vi kan. Huskurage är ett sätt att hjälpa grannar att våga vara medmänskliga, våga ställa frågor och signalera att man inte accepterar våld. Men också att stötta och visa solidaritet med de som utsätts för våld i hemmet. Vi hoppas att det här breven kan väcka en tanke under helgerna hos hyresvärdarna att de kan göra stor skillnad, säger han.

Finns det något skäl att inte införa Huskurage?
– Att införa huskurage är gratis – men det kan kosta liv att låta bli. Jag har försökt att tänka på om det finns något negativt med detta, men ser bara vinster. Både för samhället och för tryggheten. Alla vill ju ha ett tryggt hem och ett tryggt bostadsområde. 

Om ni inte får någon respons i detta, vad gör ni då?                                                       
– Vi tänkte att vi börjar med brevet. Händer inget tänker vi skriva en motion och göra en politisk fråga till fullmäktige. Men vi ville börja med att skriva detta som ett tips till Öbo och de stora privata hyresvärdarna.

Läs ocksåSigrid flydde från våldet: ”Terapi att hjälpa andra”
Fakta: Huskurage

Gör så här för att hjälpa en utsatt granne:

ring på dörren och fråga hur det står till
vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden
ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först)

Källa: huskurage.se

Läs också Hyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik Försökte strypa nioåring – mister lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.