Annons

Falska brev gäckar rika villaägare

Nyheter ​Villaägare i exklusiva områden i Danderyd och Malmö har nyligen fått brev om att deras hus ska tvångsinlösas och ombildas till hyresrätter. Avsändare påstås vara landstingen och de kommunala bostadsbolagen. I själva verket är det en grupp som kallar sig Svart Verkstad som ligger bakom.
Det var i mitten av oktober som de första rapporterna om breven kom. Villaägare i Stocksund, Danderyds kommun, hade fått besked om att deras hus skulle tvångsinlösas och ombildas till hyresrätter.
Breven innehöll Stockholms läns landstings logga och avsändare påstods vara en handläggare på det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem.
Varken landstinget eller bostadsbolaget hade dock någonting med brevet att göra och båda parter dementerade snabbt uppgifterna.
Kort därefter var det dags igen, den här gången i Malmöstadsdelen Fridhem. Även det är ett exklusivt villaområde som blev rikskänt när fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic för några år sedan köpte ett hus för 30 miljoner kronor.  
 
Tillvägagångssättet var detsamma. Husen skulle tvångsinlösas och ombildas till hyresrätter för stora barnfamiljer. Avsändare var Region Skåne och det kommunala bostadsbolaget MKB.
I brevet stod det även att Malmö kommun beslutat om blandade upplåtelseformer och man därför gett MKB i uppdrag att ombilda ett antal större småhus till hyresrätter.
De villaägare som inte ville sälja skulle få se sitt hus tvångsinlösas till taxeringsvärdet.
I gengäld skulle husägarna få stå i den lokala bostadskön för halva priset, ett erbjudande som även ska ha gått till Zlatan Ibrahimovic, enligt Sydsvenskan.
Anders Fridell är presschef på Stockholms läns landsting. Han förklarar att de i nuläget inte känner till omfattningen av spridningen, men att breven har överlämnats till landstingets säkerhetsavdelning för teknisk analys.
Ingen polisanmälan är dock gjord i dagsläget.
– Det hela är givetvis väldigt olustigt, dels för de berörda villaägarna, dels för övriga inblandade, säger Anders Fridell.
Har ni några misstankar om vem som ligger bakom breven?
– Nej, vi har inga misstänkta och vi kan bara konstatera att någon har använt sig av vår logga på ett otillbörligt sätt.
 
André Johansson är pressansvarig på Hyresgästföreningen. Inte heller han har någon aning om vem som ligger bakom breven.
– Nej, vi vet ingenting. Det är givetvis inte okej att skicka ut falsk information till villaägare om något som kan uppfattas som dramatiskt, säger han. 
I ett klipp på YouTube tar en grupp som heter Svart Verkstad på sig ansvaret för breven.
Vilka som ligger bakom gruppen framgår inte, men syftet är att sätta fokus på Alliansens bostadspolitik och de pågående ombildningarna av allmännyttan.
Inga brev om påstådd tvångsinlösning har ännu rapporterats i Västra Götalandsregionen, meddelar regionens presstjänst.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.