Annons

Färre dog efter fallolyckor förra året – men siffran fortsatt hög

Nyheter Antalet personer som dör efter att ha ramlat har ökat nästan konstant de senaste 20 åren. Men förra året gick siffran ner. "Ett potentiellt trendbrott", säger Socialstyrelsen.
Foto: Pixabay

Dubbelt så många dör av fallolyckor idag som i början av 2000-talet. Siffran har ökat i flera år, men förra året var ett undantag.

Det visar siffror som Hem & Hyra tittat på. Under 2016 var det 1 019 personer som dog till följd av fallolyckor, enligt Socialstyrelsens statistik. Föregående år var motsvarande siffra 1 056.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Man kan aldrig prata om ett trendbrott utifrån bara ett år, men det är däremot ett potentiellt trendbrott, säger Kalle Brandstedt, utredare på Socialstyrelsen.

Trenden över tid är däremot tydlig. I början av 2000-talet var det ungefär 500 personer som dog till följd av fallolyckor och antalet dödsfall har sedan ökat nästan konstant. Till viss del kan det förklaras av att andelen äldre ökat i Sverige. Dessutom lever vi längre idag.

Annons

Men det är inte hela förklaringen. Även den ökade medicinanvändningen kan vara en bidragande orsak, liksom att vissa äldre kan vara undernärda och inte har möjlighet att ta emot sig lika bra när de ramlar omkull.

Läs ocksåFler dör efter fallolyckor

Antalet dödsfall skiljer sig åt över landet, se tabellen nedan. På Gotland dog dubbelt så många som i Gävleborgs län under förra året, när siffrorna balanserats efter ålderssammansättningen och antal invånare.

Sedan förra året har Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att minska antalet fallolyckor. Kampanjen “Balansera mera” drogs igång under 2016 och återkommer i år igen, under vecka 40.

Annons

Den går bland annat ut på att komma med tips och råd för att förebygga fallolyckor, som i störst utsträckning drabbar äldre.

Läs ocksåMånga skadar sig i hemmet

– Det finns tydlig evidens att balans och styrketräning är A och O. Om du snubblar, för att du inte har bra balans och inte kan ta emot dig efter fallet, då ligger du i riskzonen. Vi brukar säga att styrka- och balansträning är det viktigaste, sedan att man även ser över att man får i sig de vitaminer och mineraler man behöver på dagen, säger Inger Mörk, utredare på Socialstyrelsen.

Fakta: Dödsfall till följd av fallolyckor

Så många dog till följd av fallolyckor under förra året (2016). Under fliken ”Dödstal” motsvarar siffran antalet döda per 100 000 personer i medelfolkmängden.

Källa: Socialstyrelsen.

Läs också Så undviker du att skadas hemma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.