HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fler dör efter fallolyckor

Nyheter Antalet dödsfall på grund av fallolyckor har fördubblats under 2000-talet. Nu är det fyra gånger fler som dör efter ett fall än av trafikolyckor, visar Socialstyrelsens siffror.
Bland äldre är fallrisken störst och de flesta ramlar i hemmet.

Att allt fler dör efter att ha ramlat kan delvis förklaras av att andelen äldre ökar i Sverige. Det är oftast i högre ålder som fallolyckor leder till att man dör inom en månad, kanske till följd av att man blivit sängliggande och får lunginflammation.

Men även om man tar hänsyn till att befolkningen blir äldre, har de dödliga fallolyckrna ökat markant.

Läs ocksåDu ska inte betala när olyckan beror på värdens slarv

En förklaring kan vara den ökade medicinanvändningen. De som är över 75 år har i snitt över fem olika mediciner. De kan var för sig påverka fallrisken – och i kombination med andra medicinder kan risken bli ännu större.

– Därför är det viktigt att fråga läkaren om biverkningar, särskilt om man får symptom som till exempel yrsel. Man måste våga vara lite jobbig och fråga om det finns alternativ. Det är också viktigt att äta ordentligt och att träna balans och styrka, säger Kalle Brandstedt, utredare på Socialstyrelsen.

Annons

Statistiken från dödsorsaksregistret visar på mycket stora skillnader mellan olika län (se tabellen till höger). I Jämtland dog fem gånger fler av fallolyckor i fjol än på Gotland, om man tar hänsyn till ålderssammansättningen i länen.

Läs ocksåMahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt

– Det kan finnas flera förklaringar, bland annat vad man gör för insatser för att förebygga fall. Många kommuner är aktiva och trots att det blir fler äldre har antalet fallskador som leder till sjukhusvård inte ökat. Det är förmodligen ett resultat av fallprevention, men man har inte lyckats minska dödsolyckorna på samma sätt, säger Kalle Brandstedt.

Socialstyrelsen har under veckan en kampanj, ”Balansera mera”, som syftar till att sprida kunskap om hur man kan förebygga fall. Nästa år görs en större satsning på att utbilda personal inom vård och omsorg om hur fallolyckor kan förhindras.

Annons

Läs mer: Så undviker du att skadas hemma

Läs ocksåRiskabel väg till tvättstugan
Fakta: Dödsfall per län

Antal döda på grund av fall per 100 000 invånare, åldersstandardiserade.

Län

Totalt
Jämtlands län 27,6
Värmlands län 13,0
Gävleborgs län 11,9
Östergötlands län 11,6
Västerbottens län 11,6
Västernorrlands län 11,4
Kronobergs län 11,1
Västra Götalands län 11,0
Kalmar län 11,0
Stockholms län 10,8
Riket 10,8
Västmanlands län 10,4
Jönköpings län 10,4
Norrbottens län 9,9
Hallands län 9,8
Skåne län 9,6
Dalarnas län 9,6
Örebro län 9,5
Södermanlands län 9,4
Blekinge län 8,9
Uppsala län 7,7
Gotlands län 4,9

Källa: Dödsorsaksregistret, Socialstyrelsen

Läs också Många skadar sig i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.