Färre hyresrätter i Landskrona
I veckan presenterades rapporten Landskronas vägval av stadsdirektör Peter Billquist. Enligt den omfattande rapporten beror stadens sviktande ekonomi bland medborgarna och kommunen själv på en snedvriden bostadsmarknad och ett stagnerande näringsliv.
För att få fler välbärgade invånare att bosätta sig i stadens östra delar föreslås bland annat en ombildning av hyresrätter samt hårdare tag mot de närmare 200 fastighetsägarna i området.
– Vi räknar med att ombilda mellan 300 och 400 lägenheter till bostadsrätter, säger kommunalrådet Cecilia Brorsson (M).
Hon menar att ombildningarna inte behöver få negativa konsekvenser för de människor som i dag bor i området.
– Ingen ska behöva stå utan tak över huvudet. Det vi vet i dag är att omflyttningarna i kvarteret är många. Det enklaste sättet är helt enkelt att stoppa all inflyttning till de hus som kan bli aktuella för en ombildning. Efter ett tag har huset tömt sig själv, säger hon.
Det kommunala bostadsbolaget Landskronahem äger i dag cirka 4 000 lägenheter i Landskrona. Fastighetsbolagets vd, Göran Jingborg, tycker inte att det nya förslaget är realistiskt.
– Det är en önskelista. Vem ska betala för det här, hyresgästerna vill definitivt inte göra det. Du kan inte politiskt bestämma att si och så många lägenheter ska ombildas, det måste finnas en marknad för det.
Under de senaste åren har Landskronahem fått ett fåtal förfrågningar från hyresgäster som velat ombilda sina fastigheter. Men i samtliga fall har incitament från de övriga boende saknats.
– Folk vill bo i en bostadsrätt för att tjäna pengar. I nuläget finns det ingen sådan marknad i Landskrona.
Den 11 mars beslutar kommunstyrelsen om de ska gå vidare med de föreslagna åtgärderna.