Annons

Fastighetsägare får föreläggande för fallande fasad

Tomelilla Putsen fortsätter att falla från hyreshuset i Tomelilla. Nu riskerar fastighetsägaren Patrik Jörnklev ett löpande vite på 5 000 kronor för varje brist som inte åtgärdas.
Patrik Jörnklevs förfallna fastighet på Bangatan i Tomelilla.
Foto: Anders Högmark
När Tomelilla kommun besökte fastigheten på Bangatan i juni 2017 kunde tjänstemännen konstatera att puts trillat av från delar av fasaden.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Malmö-mäklaren Patrik Jörnklevs eftersatta fastighet på Bangatan i Tomelilla. Delar av fasaden har lossnat, och riskerar att falla ner på fotgängare.

Nu har politikerna i byggnadsnämnden i Tomelilla beslutat att fastighetsägaren ska få betala 5 000 kronor i vite för var och en av de brister som hittats, om dessa inte åtgärdas inom utsatt tid. Dessutom kommer vitet på 5 000 kronor att fortsätta löpa varje månad, efter att tidsfristen gått ut. Det är Mark- och miljödomstolen som fattar det formella beslutet om att döma ut vite.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Fastighetsägaren ska enligt beslutet bland annat rensa och lagar trasiga rännor och stuprör, undersöka balkongen och stänga av den om det visar sig att den är farlig, samt låta besiktiga byggnaden och ta fram en åtgärdsplan. Tidsfristerna varierar mellan fem veckor och fyra månader från det att fastighetsägaren fått ta del av beslutet.

Annons

Tomelilla kommun har dock haft stora problem med att få tag på Patrik Jörnklev. Redan 2013 påtalade tjänstemännen att det kunde vara problem med fasaden. Under förra året gjorde kommunen flera påstötningar om fasaden – men utan resultat. Det var därför en delgivningsman som fick meddela fastighetsägaren det förslag till beslut som politikerna nu sagt ja till. De rekommenderade brev som skickats ut tidigare hade inte hämtats ut.

Patrik Jörnklev har motsatt sig förslaget på ett vite med motiveringen att det ändå ligger i fastighetsägarens intresse att putsa fasaden men att det blir för dyrt att göra det på vintern.

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

– Det ultimata målet är att fastighetsägaren tar hand om sin fastighet. Vitet är inte på något sätt till för att dra in pengar utan det är för att öka motivationen för att göra det, säger bygglovschefen Ingrid Järnefelt.

Annons

– Det som är steg nummer ett nu är att få fram beslutet så att tiderna börjar ticka, säger Ingrid Järnefelt.

Fakta: Patrik Jörnklev
  • Förvaltningen av Patrik Jörnklevs fastigheter har under de senaste tio åren flera gånger blivit tvister i hyresnämnden, vilket medfört att fastighetsägaren är upptagen på Hem & Hyras svarta lista.
  • 2010 ansökte Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning av tre fastigheter i Tomelilla, sedan fastighetsägaren inte betalat sina fjärrvärmeräkningar. Hyresnämnden beslöt dock att husen på Östergatan 12, Grönegatan 4 och Bangatan 6 inte skulle tvångsförvaltas, då Patrik Jörnklev till sist betalade.
  • Patrik Jörnklev är mäklare och baserad i Malmö. Under 2009 varnades han av Fastighetsmäklarnämnden, sedan han tagit emot provisioner som inte redovisats och därför dömts till samhällstjänst för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.