Annons

Fastighetsägare kan få föreläggande för fallande fasad

Tomelilla Delar av fasaden på hyreshuset på Bangatan riskerar att lossna och trilla ner på fotgängarna. Nu ska Tomelilla kommun skicka ett föreläggande till fastighetsägaren.

Det är den Malmö-baserade mäklaren Patrik Jörnklev som måste åtgärda en rad brister. Tomelilla kommuns tjänstemän har skrivit ett förslag till föreläggande, som kommer att tas upp för beslut av politikerna i byggnadsnämnden under våren.
Enligt Tomelilla kommuns bygglovschef Ingrid Järnefelt är hängrännorna på huset trasiga, vilket innebär att vatten läcker in i fasaden och ger upphov till frostsprängningar.
– Även fogningen i den bärande tegelväggen håller på att sprängas sönder. Det börjar gå på konstruktionen nu också, säger Ingrid Järnefelt.
Det låter ju farligt.
– Ja, det är inte alls bra.
Vad kan hända?
– Om det får stå tillräckligt länge och den bärande tegelkonstruktionen vittrar kan det på lång tid faktiskt rasa ihop.

Patrik Jörnklevs förfallna fastighet på Bangatan i Tomelilla.
Patrik Jörnklevs förfallna fastighet på Bangatan i Tomelilla.

I föreläggandet står också att Patrik Jörnklev måste undersöka bärigheten hos den balkong som finns på tredje våningen.
– Det börjar bli ett allvarligt rostangrepp på balkongen, säger Ingrid Järnefelt.
Hem & Hyra söker Patrik Jörnklev för en kommentar.

Annons
Annons
Fakta: Patrik Jörnklev
  • Förvaltningen av Patrik Jörnklevs fastigheter har under de senaste tio åren flera gånger blivit tvister i hyresnämnden, vilket medfört att fastighetsägaren är upptagen på Hem & Hyras svarta lista.
  • 2010 ansökte Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning av tre fastigheter i Tomelilla, sedan fastighetsägaren inte betalat sina fjärrvärmeräkningar. Hyresnämnden beslöt dock att husen på Östergatan 12, Grönegatan 4 och Bangatan 6 inte skulle tvångsförvaltas, då Patrik Jörnklev till sist betalade.
  • Patrik Jörnklev är mäklare och baserad i Malmö. Under 2009 varnades han av Fastighetsmäklarnämnden, sedan han tagit emot provisioner som inte redovisats och därför dömts till samhällstjänst för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll.
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Akut uthyrningsförbud och omfattande kritik mot svartlistad hyresvärd Fastighetsägare slapp tvångsförvaltning Kommunen vill sätta stopp för draget på Östergatan i Tomelilla Det blåser rakt in i hennes lägenhet Värden svarade med kraftiga hyreshöjningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.