HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Fastighetsägare mer inblandade än vi trott”

Nyheter Svart uthyrning av lägenheter är vanligare än Boverket befarat. Och många gånger är det fastighetsägaren själva som är boven.
Foto: Istockphoto

I december presenterade Boverket rapporten ”Dåligt fungerande bostadsmarknader”, om svarta kontrakt på hyresmarknaden.

Under våren har representanter från myndigheten tillsammans med bland andra Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och polisen försökt kartlägga problemet.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Slutsatsen är att svarthandeln både är mer omfattande och ser annorlunda ut än Boverket först trodde.

– Vi trodde främst att marknaden bestod av så kallade svartmäklare som hjälpte folk som satt på hyreskontrakt att byta mot något annat mot betalning. I stället ser fastighetsägarnas inblandning ut att vara större än anat, säger Mikael Nilsson, expert på social och hållbar stadsutredning.

Genom så kallad bulvanförsäljning placerar fastighetsägaren fiktiva gäster och släktingar på kontraktet, medan man i själva verket hyr ut i andra hand till skyhög avgift.

Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

– Polisen stöter sällan på det här, eftersom väldigt få anmäler. Man är rädd att bli av med lägenheten, vilket är fel eftersom det enligt lagen endast är olagligt att sälja ett svart kontrakt.

Även i utsatta områden är den svarta handeln stor, något som förvånat forskare. Skälet är enligt Mikael Nilsson att nyanlända eller arbetslösa ofta har svårt att komma över tröskeln till den vita bomarknaden, då de inte lever upp tillvärdarnas krav.

– Fastighetsägare måste helt enkelt bli bättre på att se och ta ansvar för vilka som bor inom deras bestånd.

Läs ocksåSkyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten

Som ett första steg på order av regeringen arbetar Boverket med att inventera marknaden och knyta ihop aktörer, eftersom det är svårt att få fram siffror över den svarta marknaden.

– Vad som återstår är att ge förslag på hur man forskningsmässigt ska gå vidare med det här. Sedan är det upp till departementen att arbeta vidare med frågan och se om regeringen vill ha ett åtgärdspaket, säger Mikael Nilsson.

Läs också Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte Anklagas för fusk - så gav pappans kötid sonen en lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.