Fastighetsägare ska sporras att renovera

Nyheter Renovera mer – och tidigare. Så lyder Boverkets och Energimyndighetens recept på hur Sverige ska nå energimålen. Som hjälp vill de inrätta en statlig informationscentral.

Sverige har i dag ungefär 2,5 miljoner bostäder i flerbostadshus – och 75 procent av dem beräknas behöva genomgå omfattande renoveringar fram till 2050.

Där ser regeringen sin chans att nå målet att halvera energianvändningen inom bostadsbeståndet fram till år 2050, jämfört med 1995 års nivåer.

Läs ocksåHyresgästbasens ilska: ”Tondövt att höja rotavdraget när hyresgäster går på knäna”Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

I april i fjol beslutade regeringen om att man ska anta en nationell strategi för energimålen. Det är nu upp till Boverket och Energimyndigheten att sätta på pränt hur strategin ska formuleras.

På en fungerande marknad skulle åtgärder för energieffektivisering mer eller mindre sköta sig själva eftersom åtgärderna i längden ofta är lönsamma, och energipriset fungerar som piska.

Så är dock inte alltid fallet, berättar Sofia Lindén, arkitekt och projektledare på Boverket.

Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

– Egentligen kan man säga att marknaden har misslyckats. Då väldigt många åtgärder är lönsamma borde de enligt marknadslagarna ske av sig själva.

För att hjälpa byggherrar och fastighetsägare på traven planerar myndigheterna ett informationscentrum för frågor om energieffektivisering, i såväl fysisk som digital form. En ursprunglig tanke var att landets regionala energikontor samt klimatrådgivarna skulle ansvara för att sprida informationsmaterialet, men nu övervägs även andra alternativ.

– Tekniken och kunskapen finns där ute, men når inte fram till dem som ska genomföra förändringarna. Vi vill visa att insatserna lönar sig efter återbetalningstiden, säger Sofia Lindén. 

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

Vanligtvis utförs en renovering då fastighetsägare behöver byta ut installationer eller åtgärda klimatskal på grund av att livslängden gått ut. Men för att nå halveringsmålet i tid går det inte att tuffa vidare på inslagen kurs – i stället måste renoveringarna komma igång tidigare och bli mer omfattande.

Regeringen har tidigare aviserat att pengar kommer satsas på energieffektiv renovering. Ett sätt att öka renoveringstakten vore att hitta en finansieringsmodell som underlättar renoveringarna, berättar Sofia Lindén.

– Det räcker inte med att man kopplar energieffektiviseringsåtgärder till det som i dag spontant renoveras. De behöver komma igång tidigare.

I dag står byggnadsbeståndet för ungefär 30 procent av den totala energianvändningen i Sverige. Om den inslagna banan följs fram till 2050 kommer den totala energianvändningen ha minskat med 22 till 30 procent jämfört med 1995 – det vill säga hälften så mycket som målsättningen.

Uppdraget ska redovisas till regeringskansliet senast 15 december i år.

Läs också Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell" Laddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.