Annons

Fastighetsägarna i Göteborg lanserar ny förmedlingstjänst

Göteborg I slutet av förra året stod det klart att Boplats i Göteborg blir en kommunal bostadsförmedling och att kötiden bestämmer vem som får lägenhet först. Nu lanserar privatvärdarna en egen tjänst.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Den 21 december beslutade kommunfullmäktige i Göteborg att Boplats ska bli en kommunal bostadsförmedling. Förändringen börjar efter sommaren och innebär att lägenheterna ska fördelas efter kötid, oavsett om de ägs av en allmännyttig eller privat hyresvärd.

Hittills har privatvärdarna kunnat välja sina hyresgäster och många motsatte sig förändringen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag gick Fastighetsägarna GFR ut med nyheten att organisationen tecknar avtal med företaget HomeQ om digital uthyrningstjänst för hyreslägenheter.

Betyder detta att ni lämnar Boplats?
– Vi binder inte upp medlemmarna, tjänsten är ett erbjudande som de får ta ställning till. Privatvärdarna har kunnat tillämpa en egen uthyrningspolicy på Boplats och nu går vi vidare på det spåret, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR i Göteborg.

Arbetet med att leta efter en ny kanal till bostadssökarmarknaden började för drygt ett år sedan. Anledningen var förslaget om nya regler. Organisationens medlemsenkät visade att 9 av 10 privatvärdar tänkte lämna Boplats om de måste förmedla efter kötid.
– Vi lanserar HomeQ i dag, nu börjar det hårda arbetet med att sälja in det till medlemmarna. Men redan under förmiddagen har intresset varit stort, säger Rikard Ljunggren.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Han ser flera fördelar med tjänsten; den täcker betydligt fler kommuner än Göteborg vilket ger större räckvidd för fastighetsägare med lägenheter på flera orter, den är digitaliserad och automatiserad, vilket kan spara mycket administrativ tid. Och inte minst: värdarna kan fortsätta att tillämpa sin egen policy.
– Vi vänder oss mot principen att man får en tilldelad hyresgäst för att den stått i kö längst. Det gör också att många grupper inte får möjlighet till bostad. Unga och de som hyr i andra hand får lättare lägenhet hos privatvärdar. Kötiden är i genomsnittstiden 7,5 år inom allmännyttan, medan den är fyra år hos privatvärdarna. Det är en stor skillnad.

Annons

Enligt Rikard Ljunggren finns också fördelar för bostadssökande: dels är tjänsten kostnadsfri och dels ger den en samlad ingång till privatvärdarna.

Hur ser du på invändningen att bostadssökande får hålla reda på olika system för privata och allmännyttiga bostäder?
– Så är det. Men vår ambition är att hålla ihop den privata marknaden. Vissa privatvärdar kanske kör parallellt med Boplats ett tag, det kommer att utkristallisera sig det närmaste halvåret.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

På Boplats kommer inte lanseringen av en privat förmedling som någon större nyhet.
– Vi visste att de skulle göra något sådant, arbetet med att omvandla Boplats har pågått i flera år och Fastighetsägarna har sagt att de är emot strikt kötid, säger Mats Ekblad, strategisk kommunikatör på Boplats.

Privata värdar stod för 45 procent av lägenheterna på Boplats 2018.

Vilka konsekvenser får det om de lämnar?
– På kort sikt blir det färre lägenheter på boplats.se, sedan får vi se. Boplats är gratis för fastighetsägarna och vi hoppas kunna erbjuda en attraktiv tjänst så att många kommer att använda både oss och den andra tjänsten.

Annons

Men förändringen av Boplats ska inte ses i ett kort perspektiv enligt Mats Ekblad. Den kommunala bostadsförmedlingen är en långsiktig lösning på kommunens bostadsförsörjning.
– Fördelarna med en bostadsförmedling som går efter kötid är transparens, tydlighet och likabehandling. Det har man valt i Göteborg.

För de bostadssökande kommer nyordningen inte att medföra några större förändringar enligt Mats Ekblad. En nyhet blir dock att avgiften för att stå i kö höjs från dagens nivå på 100 kronor. Hur stor höjningen blir och när den träder i kraft är i dagsläget oklart.

 
LÄS MER:
Nya regler för Boplats Göteborg
Fastighetsägarna: vi kan skapa en egen marknadsplats

Fakta: Boplats i siffror 2018

Nästan 240 000 personer var registrerade på boplats.se den sista december 2018 och 80 hyresvärdar medverkade med lägenheter under året.
Den genomsnittliga kötiden för de som fick kontrakt var 1 968 dagar. Det är nio månader mer än under 2017.
Hos Göteborgs fyra allmännyttiga hyresvärdar var den genomsnittliga väntetiden 2 620 dagar.
Privata hyresvärdar, som stod för 45 procent av de publicerade lägenheterna, hade en kötid på 1 451 dagar.
De fem mest populära områdena räknat i kötid var Haga, Redbergslid, Stigberget, Kungsladugård och Heden.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.