Annons

Nya regler för Boplats Göteborg

Göteborg Uppfyller du sökvillkoren och har längst kötid så ska du erbjudas lägenheten. Så blir de nya reglerna för Boplats Göteborg. Många privata värdar har hotat att lämna samarbetet om de inte får välja själva bland de sökande.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Fastighetsägarna: ”Vi kan skapa en egen marknadsplats”

Kommunen kommer att ta över ägandet av Boplats och reglerna kommer att ändras. Efter en lång tids politisk låsning fattade Göteborgs kommunstyrelse idag beslut om ändrade ägardirektiv för Boplats Göteborg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Boplats Göteborg har hittills inte kallats bostadsförmedling utan marknadsplats, och är uppbyggt som ett samarbete mellan Göteborgs stad, de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna.

Men efter att Boplats 2014 började ta ut en avgift på 100 kronor per år av de sökande så har det blivit problem med den konstruktionen.

– Tar man ut en avgift så är det reglerat i lag hur lägenheterna ska fördelas, säger Christian Larsson (V), ordförande i Boplats Göteborgs styrelse.

Läs ocksåStörsta privatvärden lämnar Kungsbackas bostadskö

Lagen innebär att en värd kan sätta upp olika sökkriterier, så länge de inte faller under diskrimineringslagstiftningen. Det kan till exempel handla om inkomst, antal medlemmar i hushållet, rökning eller husdjur. Däremot får man inte välja bort någon baserat på etnicitet, religion, sexuell läggning eller liknande.

– För att följa lagen har de kommunala bostadsbolagen infört, att den som uppfyller de förinställda sökkriterierna och har längst kötid automatiskt erbjuds den lediga lägenheten först. Men många av de privata värdarna väljer själva bland de sökande. Det är inte lagligt, säger Christian Larsson.

Stadsjuristerna har därför föreslagit den lösning som nu röstats igenom, att kommunen blir ensam ägare och sätter reglerna.

Annons
Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Men Fastighetsägarna GFR har varnat för att många privata värdar kommer att lämna Boplats om de fråntas rätten att välja själva.

– En enkät vi gjort visar att nio av tio kommer att lämna Boplats om det blir så, sade Rikard Ljunggren till GP tidigare i år. Han är näringspolitisk ansvarig på Fastighetsägarna och vice ordförande i Boplats.

De privata fastighetsbolagen har varit med och byggt upp marknadsplatsen och bland annat delfinansierat datasystemet som används.

Därför har kommunstyrelsen beslutat att privatvärdarna ska få möjlighet att köpa loss källkoden till datasystemet, efter att en marknadsmässig värdering gjorts. Tillägget i beslutsförslaget kom till som en uppgörelse mellan S och de borgerliga partierna.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsatte sig tillägget, och Christian Larsson tycker att beslutet är olyckligt.

– Vi vill att de privata värdarna ska vara kvar, och nu tror jag absolut att det är större risk att fler lämnar. Det hade varit bättre att bara köpa ut dem, säger han.

Larsson kallar källkoden till datasystemet för ”Boplats dyrbaraste ägodel”.

– Den bekvämlighet som systemet kan erbjuda har varit det viktigaste argumentet för att locka med privata värdar. Att bygga upp ett eget alternativt system hade varit dyrt för dem, men nu blir kostnaden för små värdar att byta system nästan obefintlig, säger Christian Larsson.

Annons

Hälften av de lägenheter Boplats Göteborg förmedlar kommer från privata fastighetsägare. Därför kan det få stora konsekvenser om många privata bolag hoppar av.

– För den som letar bostad kan det innebära att man måste söka sig till flera olika förmedlingar samtidigt, säger Christian Larsson.

Men är det inte rimligt att de privata bolagen får köpa loss källkoden, om de varit med och betalat för att den skapats?

– Boplats Göteborg har en budget på 26 miljoner, och i år kommer 14 av de miljonerna från hundralapparna som de sökande betalar. De privata bolagen bidrar med 830 000 kronor, säger Christian Larsson.

LÄS MER: Fastighetsägarna ”Vi kan skapa en egen marknadsplats”

 

Fakta: Boplats Göteborg

Via Boplats Göteborg AB annonserar hyresvärdar ut lediga lägenheter och hanterar uthyrning av dessa.

Hösten 2014 lanserades en ny sida nya.boplats.se som ersätter den gamla sajten boplats.se.

Sedan 2014 tar Boplats ut en avgift på 100 kronor per år för den som vill vara registrerad på sajten.

Det går att registrera sig från 17 års ålder, men man får söka lägenhet först när man är 18 år.

Boplats Göteborg AB ägs i nuläget av Göteborgs stad, Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget samt Fastighetsägarnas regionala gren GFR.

Läs också Kön växer på Boplats Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.