Annons

Fastighetsägarna: Vi kan skapa en egen marknadsplats

Göteborg Det är mycket möjligt att Fastighetsägarna GFR köper loss källkoden från Boplats Göteborg och startar en egen förmedling. Det säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig.
Foto: Sofia Sabel
Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.

LÄS MER: Nya regler för Boplats Göteborg

Rikard Ljunggren, som även är vice ordförande för Boplats Göteborg, beklagar att reglerna nu kommer att ändras och att kommunen tar över som ensam ägare.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Lagen tvingar igenom det här, men det är ett tråkigt beslut. Boplats Göteborg har varit en väldigt välfungerande marknadsplats, och jämfört med Stockholm och Malmö har vi haft en hög andel privata fastighetsägare med, säger Rikard Ljunggren.

Han menar att tidigare har även en person utan kötid haft åtminstone viss möjlighet att få lägenhet via Boplats.

– Nu blir inte Boplats direkt till någon hjälp för den som är ny i Göteborg. För att få något nu måste man ha minst 3-4 års kötid, för de verkligt attraktiva lägenheterna är det 10-15 år.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

En enkät ni gjorde bland era medlemmar visade att 9 av 10 tänkte lämna Boplats om kötid blev bindande. Tror du att det verkligen blir så?

Annons

– Jag är ganska övertygad om att många kommer att göra så. Men omfattningen och tiden kan förstås bero på, förhoppningsvis blir det någon sorts övergångsperiod. Vår ambition är att kunna erbjuda våra medlemmar fortsatt service. Ett sätt skulle kunna vara att starta en egen marknadsplats. Därför är vi glada över tilläggsyrkandet om att det ska finnas möjlighet att köpa loss källkoden.

Din styrelsekollega Christian Larsson (V) tror att just tillgången till källkoden kommer att få fler privata fastighetsägare att hoppa av Boplats? Delar du den bedömningen?

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

– Jag är ganska övertygad om att de som inte vill lämna på kö hade hittat andra sätt ändå. Jag tycker det är ett ganska konstigt sätt att resonera, att man ska stävja fri konkurrens. Tvärtom kanske det är bättre för Boplats med konkurrens, då tvingas man vässa sig.

Finns det andra alternativ än att Fastighetsägarna GFR bygger en ny, parallell förmedling?

– Det skulle i så fall vara ett samarbetsavtal med en annan aktör. Målsättningen är i vilket fall att bygga ett öppet, transparent system.

Annons

Varför är det så viktigt att kunna välja fritt bland sökande? Varför inte bara ge erbjudandet till den som har längst kötid och uppfyller kriterierna?

– Att man vill kunna välja vem man ingår ett avtal med är ganska naturligt. Det är lite av ett hantverk att få en bra mix i sitt hus, med människor som trivs och vill bo kvar. Framför allt gäller det att undvika snabb omflyttning. I dessa tider av bostadsbrist är många desperata och tackar ja till en lägenhet som inte passar dem, bara för att omedelbart försöka byta bort dem. Den situationen vill vi undvika.

LÄS MER: Nya regler för Boplats Göteborg

Läs också Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.