Annons

Fattiga pensionärer får hjälp med hyran

Nyheter Borgs budget innehåller få nyheter för bostadsmarknaden. Ensamstående pensionärer får det lite lättare att klara hyran.

Under torsdagsmorgonen presenterade finansminister Anders Borg (M) 2013 års statsbudget.

Totalt utlovar regeringen reformer för 23 miljarder kronor – men bara en mindre del av satsningarna går att knyta direkt till bostadssfären.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Främst utmärker sig en höjning av bostadstillägget för ensamstående pensionärer med låga inkomster. Satsningen väntas totalt kosta 430 miljoner kronor och innebär 170 kronor extra i plånboken för bidragstagaren.

50 miljoner kronor satsas också på innovativt byggande av bostäder för unga och studenter samt stöd till kommuner att inventera lämplig mark för tillfälliga studentbostäder.

Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, hade önskat mer av regeringen.

Annons
Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– Man kommer inte med något nytt som kommer att förändra bostadssituationen. Inget som innebär att det byggs mer.

I svepande ordalag talar regeringen även om att öka tillgången på bostäder och förbättra möjligheten att flytta till studier eller arbete – en önskad effekt av de nya regler för andrahandsuthyrning som de tänkt ska träda i kraft vid årsskiftet.

Samma ”bostadspaket” som man presenterade redan i våras, avfärdar Barbro Engman.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– När det gäller krogmoms och bolagsskatt använder regeringen alla tillgängliga verktyg för att stimulera. Men med byggandet har man hamnat i ett kramptillstånd, säger hon.

Annons

Reinhold Lennebo, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna, är nöjd med regeringens budget trots bristen på nya bostadssatsningar.

– Vi tycker att det är oerhört bra att man enligt planen kommer att effektivisera planprocesserna och går vidare med förändrade regler för andrahandsuthyrning.

Fakta: Satsningar inom bostad

Bostadstillägget för ­ensamstående pensionärer med låga inkomster höjs med 170 kronor. Kostnad: 430 miljoner.
Ökat stöd till landets 15 värsta problemområden, bland annat Rinkeby och Rosengård. Kostnad: 200 miljoner.
Innovativt byggande av studentbostäder. Kostnad: 50 miljoner.
Medel för kortare handläggningstider på länsstyrelserna. Kostnad: 30 miljoner.
Fortsatt satsning på ”bostadspaketet” som bland annat innebär enklare andrahandsuthyrning av bostadsrätter.
Bredbandsutbyggnad på landsbygden.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.