Fler äldre hotas av vräkning – Lars-Ove, 84, en av de drabbade

Nyheter Lars-Ove Svensson, 84, tvingades lämna sitt hem. Han skötte inte längre bostaden såsom lagen kräver. Allt fler äldre vräks av Kronofogden – på fyra år har antalet nästan fördubblats. Den äldsta som vräktes förra året var 97 år gammal.
En man sitter i en fåtölj och ser nedstämd ut med en hatt i handen. I montaget finns även en bild på ett brev med Kronofogdens logotyp.
Foto: Åsa Eriksson/Getty images

Lars-Ove pytsar i tre teskedar snabbkaffe i den rosmönstrade vita koppen från 1965. Finporslin från första äktenskapet. Han slår i hett vatten och virveln runt skeden antar en mörkbrun ton.

Lars-Ove befinner sig mitt i berättelsen om när han för två år sedan tvingades lämna sitt hem i Vemdalen där han bott i 20 år. Kommunen ordnade i stället med en lägenhet i Sveg, sex mil bort.
Han är arg och bitter och blir fortfarande upprörd när han pratar om det.

Läs ocksåAnita, 92, får ingen ramp av kommunen – en av tusentals som idag nekas bostadsanpassningEn bild på en äldre dam som håller sig i en stolpe med ena handen ovanför en trätrapp. Vänstra armen är utsträckt för att hålla balansen medan hon koncentrerat tittar ner på trappstegen. Nedanför trätrappan, som bara är några steg, står en rollator och väntar. Bilden är tagen utomhus.

– De tog mig i nackskinnet, släppte ner mig i den här hålan och sa ”här ska du bo”! När man är så gammal som jag så borde man få råda över sitt liv själv, säger Lars-Ove med emfas.

Vi pratar inte om de sena hyresinbetalningarna eller fotografierna inifrån hans gamla lägenhet som ger mer perspektiv på uppsägningen.

När Lars-Ove insåg att värden skulle vinna målet i hyresnämnden gick han med på att flytta för att slippa förnedringen att bli vräkt.

Läs ocksåBirgit, 95, bor i en stuga med vedspis – får inte flytta till systerns äldreboende

Skuldfrågan är en sak. Upplevelsen att bli hotad av vräkning en annan. Att som äldre tvingas bryta upp, om rädslan och oron. Och kanske skam eller ilska över att myndighetsbeslut tycks ske över huvudet.

Även om kommunen lyckades ordna med ny bostad var det en ofrivillig flytt för Lars-Ove.

Äldre man i cowboyhatt på balkong.
Lars-Ove vill helst bli fotograferad i sin cowboyhatt. ”Det är en jäkla fin hatt. Jag köpte den för 20 år sedan och fick tillbaka en tjuga på tusenlappen.”

Lägenheten i Sveg är en trea på andra våningen.

Från vardagsrummet finns en balkong med utsikt över samhället. Men han har svårt att uppskatta platsen han själv inte valt.

– Jag kommer aldrig trivas här. I Vemdalen kunde jag gå rakt ut på min uteplats där jag hade fint med blommor och sånt. Den höll jag ordning på i alla fall!

162 000 fler äldre om fem år

Sveriges befolkning ökar. Inte för att det föds fler utan för att vi lever längre. Idag finns det ungefär 650 000 personer över 80 år.

Om fem år har den åldersgruppen vuxit till 812 000, enligt Statistiska centralbyråns beräkningar. Den demografiska förändringen ställer höga krav på anpassning av samhällets äldreomsorg och boende.

En äldre man står i dörröppningen med sin rollator.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om bristen på särskilda bostäder och hur svårt det kan vara att få en plats på ett sådant för den som vill. I linje med socialtjänstlagen läggs krutet först och främst på omsorg i hemmet.

Läs ocksåEfter ett års kamp: Nu får Thure, 96, äntligen bo med sin fru igen

Hyresgäster som grupp blir alltså äldre eftersom de bor kvar längre.

Att bli gammal är en naturlig del av livet. Men åldersrelaterade symtom kan ställa till det i vardagen.

När minnet sviker kan hyresinbetalningar missas och påslagna spisplattor glömmas bort. Begynnande demens kan yttra sig i irritation som går ut över grannar. Tv:n och radion skruvas upp så omgivningen störs. Det kan kännas svårare att slänga saker och ett ohälsosamt samlande kan orsaka lukt i trapphuset och förstöra lägenheten.

Blir situationen ohållbar riskerar man att bli uppsagd och tvingas flytta. I bästa fall stannar det vid en tillsägelse.

Men sker ingen bättring kan värden ta saken till hyresnämnd eller tingsrätt och går det riktigt illa kan det sluta i en vräkning.

90-åringar i statistiken

Kronofogdens rapporter visar att totala antalet vräkningar ökar för varje år. Jämfört med 2021 så vräktes 19 procent fler 2024.

Men en specialkörning i Kronofogdemyndighetens databas, där vräkningarna fördelats på åldersgrupper, avslöjar att det framförallt är vräkningar av äldre som har en tydlig uppåtgående kurva.

Under de senaste fyra åren (2021–2024) har antalet ansökningar om vräkning av personer över 80 år ökat för varje år. Skillnaden mellan 2021 och 2024 är 35 procent.

Antalet utförda vräkningar, alltså när Kronofogden handgripligen tömmer lägenheten på människor och bohag, har däremot nästan fördubblats. Från 32 vräkningar 2021 till 61 stycken 2024.

I 15 av de totalt 182 äldre­vräkningarna i landet var hyresgästerna över 90 år. Den äldsta i fjol var 97 år.

Den uppåtgående trenden är nya rön även för Kronofogden och någon analys av bakomliggande orsaker har därför ännu inte hunnit göras.

Men en allt sämre ekonomi tros vara en faktor.

– Äldre kan inte höja sina inkomster och när allt blir dyrare så hänger inte pensionen med, säger Davor Vuleta, analytiker och privatekonomisk rådgivare på Kronofogdemyndigheten.

Han berättar att han nyligen fick ett samtal från en orolig pensionär.

– Hon sa att hennes matkasse gått upp med 25 procent och hennes pension med 1 procent. Det är mycket mycket tråkigt att våra äldre inte kan njuta av pensionen.

Davors kanske viktigaste råd till äldre som hamnat i trångmål är att höra av sig – och våga prata ekonomi.

Läs mer om hur du kan få hjälp om du riskerar att bli av med ditt hem.

 

Davor Vuleta Kronofogdemyndigheten
Davor Vuleta, analytiker på Kronofogdemyndigheten.
”Då backar vi ärendet”

Gunilla Svalborg Magnusson har arbetat som kronoinspektör i 23 år. Att utföra avhysningar, alltså vräkningar, är en del av jobbet. Extra känsligt blir det när äldre hamnar på adresslistan.

– Det är en utsatt grupp på flera sätt. Förutom åldern så lever de ofta ensamma och kan sakna socialt nätverk, berättar Gunilla Svalborg Magnusson.

Kronofogdens uppdrag är att hjälpa hyresvärden med avhysningen, men även att ge hyresgästen råd och stöd. Vid en vräkning har ofta kronoinspektörerna ett tätt samarbete med socialtjänsten. Hela vägen fram till dörren.

– Vid en vräkning är oftast både socialtjänsten och värden med. Och om jag märker att den äldre verkligen inte har någonstans att ta vägen så backar vi ärendet tills de fått hjälp.

Kan en äldre person bokstavligen hamna på gatan?

– Finns det ingen annan bostad så blir det tillfälliga lösningar som vandrarhem eller hotell. Men det händer att de inte vill ha hjälp, eller inte förstår situationen, utan bara går sin väg. Då får man ju panik. Värst är om de, trots dialog, ger upp hoppet och tar sitt liv innan vi kommer, säger Gunilla Svalborg Magnusson.

Hon menar att en vräkning ibland kan vara till det bättre för alla inblandade.

– En person som mår psykiskt dåligt kan skrämma grannar och behöver komma till ett annat boende för att få hjälp.

Gunilla Svalborg Magnusson skickar avslutningsvis med ett gott råd till alla hyresvärdar:

– Lyssna på grannarna i huset. Det är ofta de som först anar att något inte står rätt till.

En medelålders kvinna med långt brunt hår.
Kronoinspektör Gunilla Svalborg Magnusson.

Hem & Hyra skrev nyligen om ett fall i Östersund där boende i huset uppmärksammat värden på att en äldre granne börjat uppvisa symtom på demens. Damen glömde stänga av spisplattor och irrade runt på området.

Men värden agerade inte i tid och det slutade med en allvarlig brand i huset där damen undkom med livet i behåll men miste sin lägenhet – och fick en livslång skuld för kostnaderna i samband med branden.

En bild på ett utbränt kök. Från polisens brandplatsutredning.
En bild på kvinnans utbrända kök. Från polisens brandplatsutredning.

Ett annat uppmärksammat fall handlar om ett äldre par i Luleå, 86 och 80 år gamla, som tvingades flytta förra året efter en vägglusinvasion.

Paret informerade värden om skadedjuren, men de märkte inte att vägglössen kom tillbaka efter saneringarna. Paret ansågs då ha brustit i sitt ansvar och sades upp av Lulebo. Oron var stor innan de i sista stund fick komma till ett äldreboende tillsammans.

Ny lag ska göra skillnad

I juli träder en ny socialtjänstlag i kraft. Den nuvarande lagen har spetsats för att få socialtjänsten att jobba mer flexibelt för att fånga upp och hjälpa fler. I rätt tid. Socialtjänsten uppmanas till fler och bättre samarbeten för att nå resultat. Det är också vad Sabina Oksanen, jurist på kommunala bostadsbolaget Lulebo, vill och tror på.

I förhållande till antal lägenheter ligger Lulebo i dag i topp i Norrland gällande uppsägningsärenden generellt i hyresnämnden.
– Jag kan inte svara på varför det ligger till så, men vi jobbar för en förändring nu, säger Sabina Oksanen.

– Vi välkomnar den nya lagen och ska ha möte med kommunen för att prata om hur vi kan ge den hjälp som behövs direkt när ett problem uppstår, säger hon.

Det blåser alltså en förändringens vindar i och med uppdateringen av socialtjänstlagen. Om det kommer göra skillnad återstår att se.

 

En äldre man med cowboyhatt i en fåtölj i ett vardagsrum med tv:n påslagen.
”Det känns som jag blev deporterad. Så kan man inte göra med människor och tro att de ska trivas”, säger Lars-Ove Svensson, numera hyresgäst i Sveg i Härjedalen.

Lars-Ove lutar sig tillbaka i skinnfåtöljen.

Han bär guldringar i öronen, tunga silverkedjor runt hals och handled och cowboyhatt med nitar i brättet. Det är ingen image, det är en livsstil. Han har ridit både MC och häst i många år. Jobbat på tivoli och som hovslagare.

– Man tog småhugg lite överallt. Det var lite av varje. Provade nya grejer. Jag är kanske bortskämd med att alltid ha haft mycket kul folk omkring mig.

Det finns många minnen och historier att dela med sig av hos en som varit med ett tag.

Och levande drömmar.

– En dag ska jag hämta mina hojar, jag har kvar dem i Vemdalen. Då blir det roadtrip genom Härjedalen, slår Lars-Ove fast.

Men just nu rullar inga hjul särskilt snabbt. Det blir mycket stillasittande framför tv:n.

Han har tråkigt och saknar sitt sociala umgänge från förr.

– Jag har inte en enda jävla kompis här.

Läs också Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter” Många äldre riskerar att bli fångar i bostaden Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Ministern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.