Annons

Fler bostadsrätter kan bli hyresrätter

Nyheter ​Det går trögt att sälja nyproducerade bostadsrätter. I går blev det klart att Stockholmshem köper påbörjade bostadsrätter av JM. Och fler sådana affärer kan bli aktuella, visar Hem och Hyras rundringning.
Drygt 370 påbörjade bostadsrätter i Stockholm kommer att bli hyresrätter. Detta genom att byggföretaget JM säljer bostäderna till allmännyttiga Stockholmshem.
Fler planerade bostadsrätter kan komma att omvandlas till hyresrätter. 
– Det har funnits på agendan att göra om till hyresrätter, men det är ännu inget beslutat, säger Håkan Falk, vd på HSB bostad AB.
Han berättar att i Stockholms län står organisationens försäljning av lägenheter i princip still. 
– Vi skriver förhandsavtal för fyra-fem lägenheter i veckan. Men vi får tillbaka ungefär lika många lägenheter eftersom den tänkta köparen inte får sitt lån beviljat, säger Håkan Falk.
Det kan också bli aktuellt att HSB tar över lägenheter som inte går att sälja i en bostadsrättsförening och hyr ut dem som hyresrätter.
 
Planerade projekt skjuter HSB på framtiden. Likadant resonerar byggföretagen Peab och Skanska. Däremot har byggföretagen i dagsläget inga planer på att göra som konkurrenten JM och sälja bostadsrättsprojekt till hyresbolag.
– Vi är väldigt försiktiga med att sätta igång nya bostadsrättsprojekt. Det rör sig bara om några stycken över hela landet, säger Björn Nilsson, informationschef på Skanska bostadsutveckling i Norden.
Före finanskrisen fattade kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås beslut om ett projekt med både bostadsrätter och hyresrätter. Tanken är att bostadsrätterna ska säljas med vinst, som gör att hyrorna för hyresrätterna hamnar på en rimlig nivå. Mimer var då det första kommunala bostadsföretaget i landet som satsat på bostadsrätter i så stor skala. I dag är bara 20 av de 36 borätterna sålda, men vd:n Fredrik Törnqvist känner sig lugn.
– Det är inflyttning i februari 2010 så hittills fortsätter vi enligt den ursprungliga planen. Och hyresrätterna är det inget problem att bli av med.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.