HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flyktingars boende en utmaning i Västsverige

Västra Götaland Sju av tio kommuner i Västra Götaland missar målen för flyktingmottagandet enligt länsstyrelsens statistik. Brist på bostäder är största faktorn.
Foto: Minna Ulin
I trygghet. Mona och Mahmoud Balusha hoppas få jobb efter studierna så att dottern Laila och minstingen Josef får en trygg framtid i Sverige. De ser inga möjligheter att återvända till Gaza. – Det är ett farligt liv, säger Mona.

Mahmoud och Mona Balusha flydde från oroligheterna i Gaza, som tagit tusentals liv, och fick asyl i Sverige. Efter en tid i Småland lyckades de få ett hyreskontrakt och kunde flytta till Skövde med barnen Laila och Josef. 

Privatvärden de kontaktade krävde två referenser eftersom ingen i familjen ännu har jobb.
Att Skövde har högskolan avgjorde valet av ort. Än så länge är Mahmoud hemmapappa men han planerar att läsa senare. Mona studerar redan på högskolan.
– Jag hoppas att vi får jobb och kan ge våra barn en bra framtid. Och att vi lär oss svenska!

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

Abdifatah Abdullahi är just nu inneboende i Biskopsgården i Göteborg. Han är hoppfull. Nya regler för anhöriginvandring gör att han på nytt har ansökt om att få sin fru och sina tre små barn till Sverige.
– Jag har väntat på min familj i tre år. Jag hoppas att de kommer hit, säger han stillsamt.

Var familjen ska bo om de återförenas är oklart. Göteborgs kommun har ännu inte löst bostadsfrågan för de 1 500 somalier som väntas anlända i år och nästa år till följd av regeländringen.
– Det är svårt. Jag letar en annan lägenhet. Det här är tillfälligt, säger Abdifatah Abdullahi.

Sedan december 2010 har Arbetsförmedlingen huvudansvaret för flyktingars etablering i Sverige, men flera aktörer medverkar i arbetet. Boende är ett av de tre högst prioriterade områdena, och som tidigare ligger det ansvaret på kommunerna.
Politikerna sätter målen via överenskommelser med länsstyrelsen. Men få klarar dem. Brist på hyresrätter, helst billiga sådana, är vanligaste skälet. Länsstyrelsen i Västra Götaland ser ingen ljusning på flera års sikt. 

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

Skövde skulle ha tagit emot 120 flyktingar 2011. Det blev 44. En tuff bostadsmarknad är största anledningen, men målet är inte orimligt säger Lena Ludvigsson, avdelningschef på socialförvaltningen. Fler kontakter med hyresvärdar och en ny boendestrategisk plan är åtgärder som redan gett resultat.   
– I år har vi fått ett bättre samarbete med Skövdebostäder. Dessutom byggs det mycket, men den processen tar tid, säger hon. 

Lilla Edet hade en överenskommelse om 30 flyktingar 2011. Det faktiska mottagandet blev 8. Just nu byggs hyresrätter för första gången på 20 år och det öppnar för välbehövlig rörelse på marknaden säger kommunfullmäktigeordförande Bert Åkesson (S). 
– När äldre, billiga lägenheter blir lediga gynnas flyktingar, men även andra grupper. I dag flyttar våra unga från kommunen för att det inte finns hyresrätter åt dem, säger han.

Mellerud tog emot 4 av 30 överenskomna flyktingar förra året. En anledning är brist på små lägenheter, enligt arbetsmarknadsenhetens chef Torbjörn Svedung. Han ser ingen snabb lösning på det problemet. – Att bygga nytt för flyktingmottagande är en extremt dyr lösning som vi inte har råd med.

Läs ocksåAllt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest

Sotenäs hade avtal om 20 men tog inte emot någon. Enligt flyktingsamordnare Kristina Nyblom är skälet inte bostadsbrist, utan etableringsreformen som slog igenom 2011. Nu skulle flyktingarna ha egna kontrakt, utan att kunna uppfylla hyreskraven. Frågan fick lyftas politiskt, diskussionerna drog ut på tiden och målet nåddes inte.
I år är största hindret att flyktingarna tackar nej, de vill bo i större städer. Fram till slutet av augusti hade 13 personer kommit. Fler behövs.
– Sotenäs har en stor utflyttning och behöver arbetskraft i framtiden. Vi ser flyktingarna som vilka medborgare som helst, de behöver bara lite mer hjälp i början, säger Kristina Nyblom.

Flyktingmottagandet per kommun 2011

(Källa: länsstyrelsen i Västra Götaland)

KOMMUN

Enligt

överenskommelse

Faktiskt

mottagna

ALE

30 personer

4

ALINGSÅS

80 personer

69

BENGTSFORS

30 personer

15

BOLLEBYGD

25 personer

13

BORÅS

150 personer

148

DALS-ED

20 personer

16

ESSUNGA

20 personer

11

FALKÖPING

75 personer

41

FÄRGELANDA

20 personer

22

GRÄSTORP

30 personer

24

GULLSPÅNG

30 personer

25

GÖTEBORG

850 personer

637

GÖTENE

30 personer

21

HERRLJUNGA

23 personer

25

HJO

20 personer

8

HÄRRYDA

40 personer

18

KARLSBORG

0 personer

0

KUNGÄLV

50 personer

10

LERUM

50 personer

21

LIDKÖPING

40 personer

36

LILLA EDET

30 personer

8

LYSEKIL

15 personer

15

MARIESTAD

50 personer

37

MARK

50 personer

62

MELLERUD

30 personer

4

MUNKEDAL

15 personer

9

MÖLNDAL

50 personer

43

ORUST

30 personer

15

PARTILLE

50 personer

26

SKARA

45 personer

31

SKÖVDE

120 personer

44

SOTENÄS

20 personer

0

STENUNGSUND

50 personer

36

STRÖMSTAD

20 personer

24

SVENLJUNGA

25 personer

26

TANUM

20 personer

14

TIBRO

30 personer

28

TIDAHOLM

0 personer

2

TJÖRN

0 personer

6

TROLLHÄTTAN

50 personer

95

TRANEMO

40 personer

18

TÖREBODA

0 personer

3

UDDEVALLA

55 personer

42

ULRICEHAMN

60 personer

49

VARA

40 personer

17

VÅRGÅRDA

25 personer

38

VÄNERSBORG

50 personer

24

ÅMÅL

30 personer

33

ÖCKERÖ

0 personer

3

Fakta: Flyktingar i Västra Götaland

En flykting har sökt asyl och fått tillstånd att bo i Sverige exempelvis på grund av krig i hemlandet.
Asylsökande och de som fått uppehållstillstånd av flyktingskäl omfattas av ett särskilt flyktingmottagande. Det gäller bland annat bostad.
Kommunerna ansvarar för mottagande och bostadsförsörjning. 
2011 flyttade 1 904 flyktingar till Västra Götaland. Det fanns avtal om att ta emot 2 613 personer under året.
Migrationsverket räknar med fler asylsökande till Sverige 2013

Läs mer på Migrationsverkets hemsida.

Läs också Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem" Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.