Annons

FN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare

Stockholm Hemblas kraftiga hyreshöjningar i miljonprogramsområden kan tvinga folk från sina hem. Det anser två FN-rapportörer som nu varnar regeringen för att Hemblas affärsmetoder strider mot mänskliga rättigheter.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hembla äger drygt 12 000 lägenheter i Stockholms län.

Det är två experter inom mänskliga rättigheter och bostadsfrågor, Leilani Farha och Surya Deva, som anklagar det amerikanska riskkapitalistbolaget Blackstone för att deras affärsmetod strider mot de internationella människorättsnormerna. De två experterna, som båda har uppdrag inom olika FN-organ, menar att affärsidén, som bygger på att köpa upp fastighetsbestånd, ofta i så kallade utsatta områden, och renovera lägenheterna för att sedan höja hyrorna markant, påverkar den sociala bostadspolitiken negativt.

”De har förändrat det globala bostadslandskapet. Genom att satsa oöverträffade mängder kapital i bostäder, har de har omvandlat hem till finansiella instrument och investeringar.”, skriver de i ett uttalande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De har skrivit ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S) där de uttrycker sin oro över att riskkapitalistbolaget Blackstone äger 66 procent av den svenska hyresvärden Hembla. Bostadsbolaget Hembla, som tidigare hette D Carnegie äger 12 622 lägenheter i Stockholms län och 21 400 lägenheter totalt i landet. FN:n rapportörerna menar att Blackstones renoveringar och hyreshöjningar leder till att hyresgäster som inte har råd att att bo kvar efter renovering drivs bort från områdena och får flytta någon annanstans.

”Vi är bekymrade över att regeringen har accepterat den här finansieringen av prisvärda bostäder och inte sett till att reglera den, särskilt när regeringen har en skyldighet att säkerställa tillgång till bostäder till rimliga priser för alla enligt de mänskliga rättigheterna.”, skriver de i brevet, som Hem & Hyra har tagit del av.

Leilani Farha gick ut med sitt ställningstagande mot Blackstone på en presskonferens i Köpenhamn förra veckan, samtidigt som dokumentärfilmen Push förhandsvisades. Hon medverkar i filmen, som den svenska filmaren Fredrik Gertten har gjort. Den handlar om hur stora investerare köper upp fastighetsbestånd i stora städer världen över.

Annons
Läs ocksåRegeringens svar till FN om "renovräkningar"

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det aldrig tidigare har inträffat att ett FN-organ kritiserat en svensk hyresvärd. Han tycker inte att Hembla ska få bygga fler bostäder i Stockholm.

– För ett år sedan motsatte vi oss att Hembla skulle få bygga fler bostäder, trots bostadsbristen, på grund av att de inte skötte förvaltningen av husen som de skulle samt att de kränkte de rättigheter som hyresgästerna har. De har flera gånger gått långt över gränsen för vad som är acceptabelt, säger han.

Finansdepartementet, som ansvarar för bostadsfrågor, säger att de har fått brevet, men att de inte kan kommentera hur det ska hanteras vidare i dagsläget

Läs också"Fastighetsspekulation på fattigas bekostnad"

– Vi har fått brevet och det behandlas, men det går inte att säga något nu om hur det kommer att hanteras vidare, säger Frida Färlin, pressekreterare hos bostadsminister Per Bolund (MP).

Annons

De två FN-rapportörerna har även skrivit brev till fem andra länder angående Blackstone.

Enligt The New York Times har bolaget bemött kritiken med ett långt brev där de skriver att de tar sitt ansvar och menar att de bland annat erbjuder folk som inte har råd att köpa sina lägenheter ett bra boende.

Hem & Hyra har sökt Hembla för en kommentar, men inte lyckats.

Läs också Valsätrabesök i ny dokumentär om global bostadskris Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Sandra blev uppsagd av misstag – ”fick en klump i magen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.