HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Fastighetsspekulation på fattigas bekostnad”

Nyheter Som en tsunami drar penningstarka köpare runt världens storstäder och köper slitna hyreshus där hyrorna är låga. Sedan töms husen på hyresgäster, de står tomma eller renoveras för människor med stora plånböcker. Om detta berättar filmaren och hyresgästen Fredrik Gertten i filmen Push.
Foto: Janice_dAvila
Jobbar för förändring. Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för rätten till bostad, samtalar med hyresgäster i Barcelona

Kapitalstarka bolag som förvaltar pensionspengar. För kapitalet köper bolagen slitna miljonprogram när allmännyttan säljer. Bostäderna rustas upp och hyrorna höjs kraftigt. Känns beskrivningen igen?  I ”Push” berättar Fredrik Gertten om det han kallar ett slags internationellt monster i form av anonyma fastighetsbolag som köper upp fastigheter med enda syfte: Att pengarna ska växa. Vi får följa Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för rätten till bostad, som leder FN-initiativet the Shift, ett nytt perspektiv på bostaden som en social och mänsklig rättighet.

Varför ville du göra en film om bostäder?

Läs ocksåDe boendes seger blev kortvarig – nu tvingas de acceptera nya kökLinda Petersson bor med fyraårige sonen Oliver i en trea på Ernst Kristenssons gata i Lunden. Hon är tveksam till om de kommer att bo kvar efter den kostsamma stamrenoveringen. ”Jag hamnar inte på bar backe, men jag får lägga betydligt mer på att hyra i stället för att leva och hitta på saker med min son.”

När jag rest runt med mina tidigare filmer har jag slagits av att folk över hela världen pratar om hur dyrt det blivit att bo. Jag vill förklara vad som driver den rörelse som gör att fattiga människor tvingas flytta från sina hem och som gör det svårt även för poliser, lärare och sjuksköterskor att kunna bo i storstäder.

Fokus på bostäder. Filmaren Fredrik Gertten har slagit av att så många pratar om hur dyrt det blivit att bo.

I Sverige köps miljonprogramshus upp, de renoveras och hyrorna höjs kraftigt. På andra håll i världen köps fastigheter upp, hyresgästernas drivs ut, och husen står tomma. Varför då?

Det finns för många människor som har för mycket pengar. Man vill bara förränta kapitalet. Det finns inget intresse av att vara värd.

Läs ocksåHyreschock kan driva bort äldre – Leena, 77, väntas få 3 500 kronor i höjningLeena Saenz

Vem ska vara hyresvärd då?

Jag har inget emot privata fastighetsägare. Men jag vill att de ska ha ett hjärta för staden som husen ligger i. Det måste finnas ett långsiktigt tänk. Jag som bor i Malmö vill inte ha ett pensionsbolag från Chicago som värd. En god svensk fastighetsägare har mer gemensamt med sina hyresgäster än med en utländsk investerare utan intresse för staden.

Du visar i filmen hur stadsdelar i exempelvis London har rivits för att bygga lyxiga semesterbostäder, så kallade condors. Vem bor i dem?

Läs ocksåDomen: Klart för chockhöjda hyror i hus för mindre bemedlade

Lägenheterna står tomma för det mesta. De köps som en investering. Jag pratade med en arkitekt som berättade om en uppfinning som håller igång rörsystemet automatiskt. Det är alltså ett problem att ingen spolar vatten för att ingen bor i husen.

London drabbat. Filmen visar bland annat hur bostäder i London rivits, för att ge utrymme åt lyxiga semesterbostäder, som för det mesta står tomma

Gemensamt för många av bolagen som köper upp fastigheter är att de förvaltar pensionspengar. Det kan alltså bli så att pensionspengar gör att fattiga pensionärer tvingas från sina hem?

Ja, precis så är det.

Varför är intresset så stort för hus med renoveringsbehov i förorter?

För att där kan tillväxten maximeras. Man letar efter undervärderade tillgångar. Det som är mest undervärderat är där fattiga människor har råd att bo. Som jag visar i filmen är hus i Valsätra i Uppsala, som var väldigt slitna, en toppinvestering. Tillväxten kan maximeras. Det går helt emot vad vi kanske tror: Att rika investerare är intresserade av fastigheter i toppskick i stadskärnorna. Investerarna anlitar de bästa juristerna för att läsa på om respektive lands lagstiftning för att förstå hur man kan runda den. I Sverige har man rundat bruksvärdesprincipen.

Hur ska utvecklingen vändas?

Historiskt sett har folk tvingats ställa sig upp för att förändra saker. Sverige är sent ute, vi har litat på den svenska modellen. Vi måste börja förstå att vi drabbats av ett internationellt fenomen. Det är första steget.

Fotnot: Push har Sverigepremiär den 6 september.

Läs också Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Partierna vill inte stoppa hyreschock vid renovering – går mot väljarnas vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.