Annons

”Folk överklagar för att jävlas”

Nyheter Att bygga utanför de mest attraktiva delarna av landet har sina speciella utmaningar. I en ny rapport intervjuas länsstyrelserna om vilka problem de ser. Bert Karlsson tror mycket på sina Attefallshus på hjul.
Arkitekten Gert Wingårdh och entreprenören Bert Karlsson vill se nya, pigga idéer.

PR-byrån PA Consulting håller på att ta fram en rapport där landets länsstyrelser fått svara på hur vi ska bygga utanför storstäderna och i mindre attraktiva lägen. Rapporten presenteras inom kort i sin helhet. Några av slutsatserna, som presenterades på ett seminarium under Almedalsveckan, är att det behövs standardisering, god infrastruktur och att det finns både kompetens och kapacitetsbrist i många led. Det behövs också framtidstro. Som exempel nämnde moderatorn Åsa Hansson att de orter som omfattas av planerna på att bygga en ny stambana för snabbtåg andas optimism.

Alf Karlsson, statssekreterare hos bostadsminister Peter Eriksson (MP), berättade om vilka åtgärder som regeringen vidtagit. Bland annat har regeringen tillsatt en utredare som ska titta på att underlätta förutsättningarna för att bygga på svaga bostadsmarknader där det ändå finns en behov av nyproduktion.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtalet kom emellertid snabbt att glida över hur man bygger billigt men ändå med bibehållen kvalitet. Bert Karlsson slog många slag för hans nyaste affärsidé, en slags attefallshus på hjul med en produktionskostnad på låga 5 000 kvadratmetern. Han insisterade på att husen håller god kvalitet – trots den modesta byggkostnaden.

– Men det går inte bara att ställa dit husen. Man måste bygga miljöer runtom. Jag har varit på kommuner som inte gjort det, säger Bert Karlsson.

Annons

Han var också upprörd över att överklaganden drar ut på många byggprocesser.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Det är många grannar som bara vill jävlas. Det borde kosta pengar att överklaga!

Arkitekten Gert Wingårdh sade sig värna kvaliteten.

– Det som byggdes i många borgerliga städer i slutet av förra sekelskiftet kommer stå i flera hundra år till. Det är otroligt prisvärda bostäder.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Han medgav dock att det under 00-talet blivit stort fokus på att bygga med kvalitet och med specifika krav. Gert Wingårdh vill inte tillbaka till miljonprogrammens standardiserade byggande och förordar en slags medelväg.

– Vi ritade ett hus i Hammarby sjöstad i Stockholm i början på 00-talet. När det sedan skulle byggas mer i området fick vi göra små förändringar och rita om i grunden samma hus två gånger till. Det blev lite bättre, men kanske hade det räckt att upprepa byggandet enligt de ursprungliga ritningarna.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.