HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Regeringen utreder kreditgarantier

Nyheter Regeringen ska utreda hur förutsättningarna för finansiering av nya hyresrätter ska bli bättre. Inte minst för mindre aktörer som vill bygga.

Ofta fattas beslutet om huruvida ett bostadsbygge ska bli av eller inte när den ekonomiska kalkylen är klar. Vilka kostnader och risker är det tänkta projektet förenat med?

Nu har regeringen beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att undersöka hur systemet med kreditgarantier ska bli bättre.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

– Inte minst mindre aktörer som vill bygga hyresrätter kan behöva bättre finansieringsmöjligheter. Det är viktigt att vi behåller en bra takt på bostadsbyggandet även när konjunkturen vänder neråt, säger bostadsminister Peter Eriksson till Hem & Hyra.

Utredningen ska också titta på förutsättningarna på svaga bostadsmarknader. Där handlar det främst om att underlätta för dem som vill bygga småhus. Bland annat ska ett förslag på system med förmånliga statliga topplån tas fram.

– På många håll i landet har de lokala bankkontoren lagts ner vilket gör att det saknas kunskap om hur bostadsmarknaden utvecklats de senaste åren. Därför kan de ekonomiska riskerna överskattas, säger Peter Eriksson.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Inom några veckor ska en utredare tillsättas.

Läs också Regeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg” Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.