Annons

Regeringen utreder kreditgarantier

Nyheter Regeringen ska utreda hur förutsättningarna för finansiering av nya hyresrätter ska bli bättre. Inte minst för mindre aktörer som vill bygga.

Ofta fattas beslutet om huruvida ett bostadsbygge ska bli av eller inte när den ekonomiska kalkylen är klar. Vilka kostnader och risker är det tänkta projektet förenat med?

Nu har regeringen beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att undersöka hur systemet med kreditgarantier ska bli bättre.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Inte minst mindre aktörer som vill bygga hyresrätter kan behöva bättre finansieringsmöjligheter. Det är viktigt att vi behåller en bra takt på bostadsbyggandet även när konjunkturen vänder neråt, säger bostadsminister Peter Eriksson till Hem & Hyra.

Annons

Utredningen ska också titta på förutsättningarna på svaga bostadsmarknader. Där handlar det främst om att underlätta för dem som vill bygga småhus. Bland annat ska ett förslag på system med förmånliga statliga topplån tas fram.

– På många håll i landet har de lokala bankkontoren lagts ner vilket gör att det saknas kunskap om hur bostadsmarknaden utvecklats de senaste åren. Därför kan de ekonomiska riskerna överskattas, säger Peter Eriksson.

Annons
Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Inom några veckor ska en utredare tillsättas.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.