Fortsatt kamp om ersättning för parasitvatten
Efter att förhandlingen avbröts skickades en förfrågan ut till medlemmarna om det fanns en vilja att driva saken vidare. Men bara ett fåtal personer visade sig vara intresserade.
– Det stämmer att det inte är många som hört av sig, men det har egentligen ingen betydelse. Vi driver ärendet även om det bara skulle gälla en medlem, säger Ingvar Hellentin, jurist på Hyresgästföreningen.
För några veckor sedan drabbades också Skellefteå av parasiten Cryptosporidium och Hyresgästföreningen har nu inlett förhandlingar om ersättning även där. En rättslig prövning i Östersundsfallet är därför av ännu större vikt eftersom det skulle kunna vara vägledande för ersättningsnivån på båda orterna.
– Ja, det skulle naturligtvis ha en stor betydelse för utfallet där också, säger Hellentin som nu ska formulera ett krav på ersättning till Östersundsbostäder.
Tidigare krävde ni en ersättning på cirka fem procent, hur kommer kravet att se ut nu?
– Det vet jag inte än, men det är tänkt att läggas fram i slutet av maj och det kommer att ställas i kronor och ören, men ändå i relation till hyran.
Godtas inte kravet av Östersundsbostäder lämnas en stämningsansökan in till tingsrätten.
– Allt talar för att det blir en rättslig process av det här, säger Ingvar Hellentin.
I två månader tvingades Östersundsborna koka dricksvattnet på grund av parasiten Cryptosporidium.
Hyresgästföreningen ansåg att det innebar ett men i boendet för hyresgästerna som har rätt till en ”fullgod vara” och krävde ersättning.
Men eftersom den andre parten, Östersundsbostäder, hade en helt annan uppfattning om hur stor en sådan ersättning i så fall skulle vara avslutades förhandlingarna tvärt utan någon överenskommelse.