Annons

Pilotfallet Peter känner sig straffad

Östersund Peter Johansson agerade pilotfall i tvisten kring vattenparasiten i Östersund. Nu menar han att han behandlas sämre av sin hyresvärd på grund av det.

I november förra året stod det klart att Östersundshems hyresgäster som drabbats av vattenparasiten cryptosporidium kunde kräva tillbaka fem procent av hyran under perioden för utbrottet. I centrum för rättstvisten stod Peter Johansson, pilotfall och en av många drabbade hyresgäster. Nu menar han att Östersundshems bemötande blivit sämre sedan tvisten avgjordes till hyresgästernas fördel.

– Det är för mig helt klart att det är så. Bland annat har jag inte fått byta kranar trots att de är trasiga och över 30 år gamla. Jag tror Östersundshem är bittra över bakslaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Dessutom har jag under lång tid klagat på röklukt i lägenheten utan att få hjälp. Trots att Östersundshem har konstaterat kraftig röklukt har de bestämt sig för att inte göra någonting åt det, säger Peter Johansson.

Han tvekade aldrig då han blev tillfrågad om han ville vara Hyresgästföreningens pilotfall. 

– Är det fel på någonting ska man få pengarna tillbaka, säger Peter Johansson.

Annons
Läs ocksåEn tredjedel har inte sökt ersättning

Men i efterhand önskar han att han gjort ett annat val. 

– Jag har fått lida i efterhand. Nu funderar jag på om jag måste flytta, kanske köpa lägenhet, säger Peter Johansson.

Bengt Rådman, vd på Östersundshem, säger att han reagerar med ”bestörtning och förvåning” på anklagelserna.

Läs ocksåFastighetsägarna öppnar plånboken

– Det är naturligtvis oerhört beklagligt och stämmer inte alls med vår bild. Vi har verkligen ansträngt oss för att komma tillrätta med de problem han anmält. Det här med röklukten är någonting som vi rent tekniskt har svårt att göra något åt, det är absolut ingenting vi förhalar, säger han.

Annons

I början av april hade 2 115 hyresgäster ansökt om att få hyran nedsatt för perioden då dricksvattnet var otjänligt. I skrivande stund har drygt en och en halv miljon kronor betalats ut i ersättning till Östersundshems drabbade hyresgäster – och kostnaden beräknas kunna växa till det dubbla.

– Men vi vet inte hur många som kan komma att ansöka om ersättning eftersom vi inte vet exakt hur många som flyttade in och ut under perioden, säger Katarina Rhensbo, kommunikationsansvarig på Östersundshem.

Fakta: Parasitutbrottet
i Östersund

Under nästan tre månader, från den 26 november till den 18 februari 2011, kunde Östersundsbor inte använda det kommunala vattnet till matlagning, tandborstning eller som dricksvatten. Orsaken var att den vattenburna parasiten cryptosporidium fanns i vattnet. Parasitutbrottet bedöms ha orsakat runt 27 000 sjukdomsfall och kostat samhället omkring 220 miljoner kronor, enligt Livsmedelsverket.

Läs också HGF kräver de privata värdarna på ersättning Östersundshems hyresgäster hotade av bovärdar Klart med ersättning i Skellefteå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.