Annons

En ny stadsdel i Luleå: ”Har inte hänt sedan 1970-talet”

Luleå Kronan är Luleås nya stadsdel med plats för 7000 invånare. Hjärtat av området blir Kronandalen, där de allra första hyresgästerna nu flyttar in. – Det känns jättebra. Allt är nytt och fräscht, säger Albin Ekström, 27.
Foto: Ulrika Vallgårda
Albin Ekström flyttade in i den helt nya lägenheten i området Kronandalen i Luleå i lördags.

– Kronan är ju Luleås nya stadsdel. Något liknande område har inte byggts sedan slutet av 1970-talet då Hertsön och Björkskatan byggdes, berättar Daniel Rova, projektledare vid Luleå kommun.

Bostadsområdet Kronan har funnits sedan 2006, men i själva verket har det hittills enbart byggts i ytterkanten av området.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu sker första inflyttningen i Kronandalen som är det blivande hjärtat i stadsdelen Kronan, förklarar Daniel Rova.

Totalt sett räknar man med att det ska bo 7000 invånare i Kronanområdet när allt är färdigbyggt. Av dem blir det 5000 som kommer att bo i Kronandalen.

I dagarna blev de 80 första hyreslägenheterna inflyttningsklara och det är Heimstaden som är byggherre. Det är många fastighetsbolag som är med och bygger.

Läs ocksåVästsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut
Heimstaden har byggt det första hyreshuset som blir inflyttningsklart i Kronandalen.

I Kronan finns redan skola, förskola, sporthall och föreningslokaler. I Kronandalen ska det i nästa etapp byggas ett centrum med ett torg. Kring torget kommer det bli både livsmedelsbutik och andra lokaler för service.

– Vi styr inte vad som ska finnas i dem, men det kan ju bli frisör, apotek, gym, restaurang och kiosk.

Hela stadsdelscentrum beräknas vara fullt utbyggt 2024-2025.

Läs också"Stäng Kronans högstadium för att minska segregationen"

I Kronandalen räknar man med att det ska bli mellan 2000 och 2500 nya bostäder. En liten andel är radhus och därutöver ska det byggas hyreslägenheter och bostadsrätter, ungefär hälften av varje. Det blir en ganska tät stadsstruktur i själva Kronandalen, medan villorna ligger längre ut i Kronanområdet.

Annons

Hela Kronandalen väntas vara fullt utbyggt 2030 enligt den ursprungliga tidsplanen.

– Men det beror helt och hållet på efterfrågan på bostäder. Blir det en väldigt positiv trend på inflyttning kan det ske snabbare, säger Daniel Rova

Kronan är en helt ny stadsdel i Luleå. Fullt utbyggt ska området rymma 7000 nya bostäder.

 

Albin Ekström, 27, har flyttat in i en lägenhet tillsammans med sambon Erika så sent som i lördags.

Han kommer ursprungligen från Tranås, men pluggade fem år till civilingenjör i Luleå och det var då han träffade sin sambo som är från Boden.

Lägenheten är på 53 kvadratmeter och har två rum och kök. Det ingår diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och inglasad balkong.

Albin Ekström gillar sin nya lägenhet där allt är nytt och fräscht.

– Det var lite av en slump att vi hamnade här, berättar han.

Han trodde det skulle vara svårt att hitta en hyreslägenhet när han och sambon började leta, men så var det en kompis som kände till det här huset.

Annons

– Vi anmälde intresse och tilldelades en lägenhet dagen efter. Vi hade bara tur, konstaterar han.

Han gillar det nya området.

– Just nu är det ju en byggarbetsplats och det kommer det vara länge, men sedan tror jag det kommer bli jättebra.

Hyran är 8300 kronor i månaden.

– Det är ju vad det är. Man får se det till att det är helt nytt. Jag har tidigare bott i en studentlägenhet på 24 kvadratmeter med en hyra på ungefär 4000 kronor.

En trevlig överraskning var när de upptäckte att de kunde sitta och njuta av eftermiddagssolen på balkongen föregående dag.

En skiss på hur det kan komma att se ut i framtiden. Träffparken ligger i det nya området Kronandalen i Luleå och runt den byggs nya bostäder.

Läs också Hyran i nybyggt för hög för många i Dalarna En tredjedel i Värmland klarar inte hyran i nybyggt Många i Sörmland klarar inte hyran i nybyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.