Annons

Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Malmö Tre gånger har den sopsamlande kvinnan i Malmö blivit uppsagd och lika många gånger har hennes fall prövats av hyresnämnden. Tidigare har kontraktet räddats kvar men nu gick det inte längre.
Sopor fyller den inglasade balkongen.
Foto: Hyresvärden
Sopor fyller den inglasade balkongen.

Den stora inglasade balkongen är fylld med flyttkartonger och fulla soppåsar i olika färger. Bilden på den överfyllda balkongen har hyresvärden tagit och lämnat in till hyresnämnden som har prövat fallet med den sopsamlande kvinnan i Malmö.

Tre gånger har kvinnan blivit uppsagd och lika många gånger har hyresnämnden fått ta ställning till hyresvärdens krav på att få riva hyreskontraktet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På ena sidan i rättsprocessen: hyresvärden som menar att kvinnan missköter sin lägenhet. Hon städar inte tillräckligt och samlar diverse bråte som fyller bostaden, menar hyresvärden. Värdens historia backas av grannarna. De klagar på kvinnan och menar att det sprids en störande odör från lägenheten. Grannar har flera gånger vänt sig till hyresvärden med sina klagomål kopplat till kvinnan.

På andra sidan: En rullstolsburen kvinna som inte förmår att städa ordentligt. Hon har mått psykiskt dåligt men hela tiden hoppats att det ska vända. Det har hon framfört till hyresvärden och till hyresnämnden. Hon har bett om boendestöd men hjälpen har inte kommit i gång. Däremot har hon städhjälp en gång varannan vecka.

Hyresnämnden i Malmö
Hyresnämnden i Malmö

Uppsagd tre gånger på grund av sopor

Det finns en historik av tidigare uppsägningar och prövningar i hyresnämnden när den gäller kvinnan. De senaste åren har hyresvärden upprepade gånger försökt att bli av med henne. Skälen har varit ungefär de samma. Det har handlat om misskötsel. Kvinnan har inte levt upp till sin ”vårdplikt” och därför bör hon inte bo kvar, anser värden. Hyresvärden menar att kvinnans sopor sprider odör i resten av fastigheten och att det är svårt att upptäcka eventuella skador i lägenheten på grund av alla saker.

Annons

År 2021 fick kvinnan efter en första prövning i hyresnämnden bo kvar med ett så kallat korttidskontrakt, som gav hyresvärden möjlighet att säga upp henne med en månads varsel om problemen fortsatte. Förra våren prövade hyresnämnden fallet igen och då fick kvinnan återigen rätt. Kontraktet revs inte, däremot varnade hyresnämnden henne. Problemen fick inte fortsätta.

När fallet nu återigen landat hos hyresnämnden gör de en ny bedömning. De har själva besökt lägenheten och den här gången får hyresvärden till slut rätt. Kvinnan måste flytta. Skälet är att hon inte i tillräcklig utsträckning hörsammat klagomålen. Hon har inte gjort nog för att komma tillrätta med problemen, trots alla tillsägelser. Enklare städhjälp varannen vecka räcker inte.

<yoastmark class=

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

För sjuk för ett hem

Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att minst 2 000 personer i Sverige lever som hemlösa efter att ha blivit vräkta på grund av psykisk ohälsa. Det handlar både om personer som stör och hotar grannar, om hyresgäster som samlar saker eller som bara mår alltför dåligt för att klara av att betala hyran.

Annons

Läs mer:
2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa

Det finns ingen officiell statistik kring varför personer förlorar sina hyreskontrakt men när Hem & Hyra undersökte ett halvårs skånska ärenden fanns ett tiotal med uppenbar koppling till psykisk ohälsa. I Stockholm och Göteborg fanns liknande mönster.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Läs mer:
Stig spelar musik och sjunger – efter 34 år som hyresgäst är han inte längre välkommen

Fakta: Hit kan du vända dig om du har problem i ditt boende
  • Som hyresgäst är du skyldig att sköta om din lägenhet och att betala hyran i tid. Får du problem – kontakta hyresvärden och se om ni tillsammans kan hitta en lösning, innan det är för sent. I värsta fall kan du förlora din bostad.
  • I kommunerna finns olika typer av hjälp att få. Du kan till exempel kontakta socialtjänsten. I Malmö finns boendepedagoger specialiserade på samlarmani eller hoarding disorder hjälper den som är drabbad. Den typen av riktad hjälp är nästan unik i landet. Även Stockholm har ett samlarteam. Malmö samlarteam går att nå här.
  • Är du över 18 år och har en funktionsnedsättning kan du ansöka om boendestöd.
  • I vissa kommuner finns speciella vräkningsteam som har till uppgift att stötta hyresgästerna och förhindra vräkningar. I Malmö hittar du kontaktuppgifter till teamet här.
  • På 1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra.
  • Mår du akut dåligt – uppsök närmaste psykiatriska akutmottagning.
Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.