Annons

Fyra av tio spår ökat tryck på studentbostäder

Nyheter Två års väntan i Stockholm. Ett år i Lund och Göteborg. Köerna till studentbostäder är långa och 42 procent av studentbostasdsföretagen spår ökad efterfrågan.

I Stockholm, Göteborg, Uppsala, Malmö, Lund, Gävle, Luleå, Örebro, Borås och Kalmar är det brist på studentbostäder enligt en undersökning som branchorganisationen Studentbostadsföretagen har gjort bland sina medlemmar.

Det är en brist som inte bara gäller de här första, svåra veckorna när höstterminen startar och massor av nya studenter plötsligt söker boplats. På dessa orter kvarstår bristen över hela året, enligt hyresvärdarna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– På de stora orterna är det skriande brist, precis som vanligt, men det finns också mindre högskoleorter, som Gävle och Borås, som har haft balans förut och nu har brist. Samtidigt har till exempel Linköping gått från brist till balans, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

Att det finns för få studentbostäder hänger oftast ihop med en allmän bostadsbrist på orten. Det visar också Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät, där det är kommunerna som svarar på frågorna.

Av 43 högskolekommuner uppger 20 att de har brist på sådana lägenheter som studenter efterfrågar. 15 av dessa har allmän bostadsbrist, medan de andra har lägenheter som är för stora, för dyra eller ligger illa till för studenter.

Läs ocksåTvärnit för förhandlingar om studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

60 kommuner – även sådana som inte har egen högskola eller universitet – uppger att de har behov av fler studentbostäder, men det byggs ytterst få. Martin Johansson på Studentbostadsföretagen menar att det behövs någon typ av ekonomiskt stöd för att få igång byggandet.

Annons

– När man tog bort investeringsstödet och räntebidraget 2008 så droppade studentbostadsbyggandet från 2 000 bostäder per år till noll. Nu behövs 20 000 nya studentbostäder och då krävs det någon typ av ekonomiskt incitament för att bygga – om vi inte vill vänta i 10-15 år i hopp om att marknaden ska se till att skapa balans.

För de studenter som just nu står i begrepp att flytta till en ny ort för att plugga försöker man hitta olika kreativa, akuta lösningar. Allt från  soffliftning till rumsförmedlingar organiseras. Lokala lägesrapporter, kommentarer och tips om var du kan söka studentbostad hittar du här:

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Växjö: Bostadsjakten i full gång 

Långa köer i Östergötland

Få lediga studentrum i Blekinge

Annons

Inget ledigt på Gotland

Ont om studentbostäder i Kalmar län

Ingen akut brist i Umeå

Tuff terminsstart i Uppsala

Läs också Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna Förhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.