Gamla Nybrohus ska bli säkrare

I ett av de vackra husen på Storgatan i Nybro bor Göran Johansson och Helen Jonsson. De trivs fantastiskt bra i lägenheten alldeles under taknocken. Huset har en äldre charm, en balkong med utsikt över den pittoreska innergården och öppen spis.
– Vi älskar den! utbrister Helen Jonsson och berättar att de eldar varannan dag.
Men det där ombonade med öppen spis och mysig lite labyrintisk gård är också en risk ifall det skulle börja brinna. De trånga utrymmena gör det svårt att evakuera om olyckan är framme. Och gamla elinstallationer och äldre dörrar är i sig en risk.
Räddningstjänsten har kartlagt husen i kvarteret och gett Ulf Andersson, som äger huset, rekommendationer om hur han ska höja brandsäkerheten. Han tänker börja med att se över elen.
– Elen är en lätt åtgärd. Och dörrarna ska jag se över.
Men han håller lite koll kontinuerligt genom att gå igenom fastigheterna i samband med städningen varje vecka.
Göran Johansson har också koll. De skulle till exempel aldrig gå och lägga sig utan att elden i spisen slocknat.
– Jag tänker mycket på det för jag jobbar med det som journalist och är mycket ute med räddningstjänsten och åker.
Ulf Andersson tycker det är bra att brandsäkerheten tas upp och är öppen för att diskutera hur säkerheten kan höjas, men den öppna spisen blir kvar.
Räddningstjänsten i Nybro vill höja ”brandsäkerhetstänket” och samarbetar därför med ägarna till husen i kvarteret Apollo.
Brandman Thomas Lundberg har klassat alla husen efter hur hög brandsäkerheten är. Utifrån det har han gett fastighetsägarna tips om hur de kan höja säkerheten.
– Det vi försökt påtala är att försöka använda brandvarnare även i de allmänna utrymmena för att få större täckning, säger han och tycker även att brandsläckare i trapphuset kan vara rimligt.
Brandskyddet behöver enligt lag inte vara bättre än vad som krävdes när huset byggdes. Han har därför tryckt på enkla och billiga lösningar.
Räddningstjänsten har kartlagt kvarteret Apollo i centrala Nybro. Skälet är dels att räddningstjänsten ska vara bättre förberedd, dels att ge fastighetsägarna tips om förbättringar. Bebyggelsen är gammal, med lägre brandsäkerhet än i nybyggda hus.