Annons

Gatan där förråden plundras: ”Djungeltelegrafen går varm på Facebook”

Gävleborg Så fort det skett ett nytt inbrott på Hagvägen varnar grannarna varandra i Kolbäcks Facebookgrupp. Hyresgästerna Kajsa Carlsson och Doris Pedersen är trötta på att inte få ha sina grejer i fred och de är inte ensamma. Förrådsinbrotten ökade stort under pandemiåret.
Foto: Monika Steczkó
Kajsa Carlsson och Doris Pedersen är grannar på Hagvägen i Kolbäck, som ofta drabbats av källarinbrott den senaste tiden.

Inbrotten kommer i vågor. Sist det begav sig var under en treveckorsperiod i januari. Djungeltelegrafen går snabbt i det lilla västmanländska samhället Kolbäck, mycket tack vare den livliga Facebook-gruppen ”Du vet att du är från Kolbäck när …”. Där diskuteras källarinbrotten på Hagvägen och andra ämnen som rör orten friskt.

Och det är inte bara i Kolbäck som folk inte får ha sina saker i fred. Antalet inbrott i källare och på vind har ökat med 30 procent mellan 2019 och 2020, visar uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag skrev på Facebook att jag hade haft inbrott. Då var det en kvinna som skrev att hon sett grejer på en balkong som kunde vara mina. Men polisen kan ju inget göra, grejerna kan ju tillhöra dem som bor där, säger hyresgästen Kajsa Carlsson.

I Facebook-gruppen pratas det till och med om att köpa en övervakningskamera och montera upp i källargångarna.

– Men det är ju förbjudet, konstaterar Doris Pedersen.

Läs ocksåInger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"Inger Persson Bergvall och Ivar Södergren

Hon och grannen Kajsa Carlsson är rejält trötta på situationen, som enligt dem har eskalerat det senaste året.

Annons

Båda konstaterar att man sällan förvarar något värdefullt i källarförrådet.

– Men det är ändå obehagligt att veta att någon har varit inne i ens förråd, säger Doris Pedersen.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Ja, man har ju mest skit i förrådet, men det är i alla fall min skit! säger Kajsa Carlsson, som sist blev av med bland annat julsaker, gardiner, kläder och mc-tillbehör.

Hon bor trångt, i en etta på 42 kvadratmeter, och är i stort behov av ytterligare förvaringsutrymme. Hon kallar sig själv ostfantast och brukar passa på att köpa ostar  billigt efter jul och lagra i källarförrådet för att äta under året. Men de guldklimparna har hon flyttat till sommarstugan, som känns som ett säkrare ställe.

Kajsa har daglig koll på statusen i källargångarna eftersom hon går igenom källaren varje morgon för att ta bilen och äta frukost med sin 91-årige far. Både hon och Doris är övertygade om att det är lokala missbrukare som ligger bakom inbrotten. Nycklar som är på vift underlättar för dem att ta sig in.

Annons

–  Det måste vara så eftersom det inte har varit någon åverkan på ytterdörrarna. Men själva förrådsdörrarna är så pass uppbrutna att det knappt finns något kvar att sätta låsbyglarna i. Och det är ett jäkla spring i trappen till källaren, säger Kajsa.

Trots att bostadsområdet är brottsdrabbat trivs både hon och Doris bra, grannsämjan är god och det är nära till grönområden.

När Hem & Hyra har kontakt med Kajsa Carlsson några månader senare är hon desto nöjdare. Hyresvärden har vidtagit åtgärder och polisen har gjort husrannsakan mot misstänkta tjuvar.

– Förra veckan blev våra nya förråd färdiga och det ser riktigt bra och säkert ut. Belysningen i hela källaren är utbytt till sådana som tänds när man närmar sig. Det är ett otroligt starkt ljus som inte tillåter någon att gömma sig i någon vrå, säger hon.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.