Annons

Glömda förorter debatterades i Göteborg

Göteborg Flera förortsområden i Göteborg hör till de sämst integrerade i landet. Det visar en ny rapport som debatterades på onsdagskvällen.
Foto: Karolina Vikingsson
Med anledning av Jan Edlings rapport hölls en paneldebatt i Göteborg på onsdagskvällen. Utöver rapportförfattaren (mitten), deltog GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu samt freds- och utvecklingsforskaren Hans Abrahamsson.

I Hjällbo, Norra Biskopsgården, Bergsjön och Gårdsten är mellan 78 och 88 procent av de boende födda utomlands eller har utländsk bakgrund. Med utländsk bakgrund menas att man har minst en förälder som är född utomlands.

De fyra bostadsområdena hör till de mest segregerade i landet enligt en ny rapport gjord av den tidigare LO-ekonomen Jan Edling. Rapporten bygger på statistik från SCB och visar tydligt hur segregationen på bostadsmarknaden påverkar möjligheterna att delta i samhället. Alltifrån skolresultat till valdeltagande ligger avsevärt lägre än riksgenomsnittet i de totalt 38 förorter som granskats i rapporten.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– I normala fall debatterar vi att 12 procent inte klarar att kvalificera sig till gymnasiet. Vi tycker att det är en hiskelig siffra, säger Jan Edling.

Bryter man ut de segregerade förorterna blir det tydligt att eleverna där får avsevärt sämre förutsättningar att klara behörigheten till gymnasiet jämfört med övriga landet. I de fyra granskade Göteborgsförorterna går mer än var trejde elev ut grundskolan utan tillräckliga kunskaper för fortsatta studier.

– Debatten borde alltså i stället handla om hur sjutton skolan ser ut i förorten när vi har områden där uppemot hälften av eleverna inte klarar spärren till gymnasiet, säger Jan Edling.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

När ungdomarna inte klarar skolkraven blir det svårt att ta sig vidare. Dörren till högre utbildning är stängd och utan utbildning blir det betydligt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Därför är andelen som varken arbetar eller studerar hög i förorten. Vad ska man livnära sig på då? Inkomster från arbete är inte lika vanliga i förorten som i resten av befolkningen, säger Jan Edling.

Göteborg har länge haft problem med kriminella gäng som ligger i konflikt med varandra. Jan Edling menar att kriminaliteten inte från början finns i förorten. I stället är det krafter utifrån, personer som ”lyckats” och själva flyttat, som rekryterar unga i förorten utan sysselsättning.

Annons
Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– De rekryterar gärna minderåriga som får sköta de värsta jobben. Det kan handla om skjutningar och om langning i området, säger han.

Utöver de fyra Göteborgsförorterna finns ytterligare två områden i Västra Götaland med i rapporten. Det är Kronogården i Trollhättan och Hässleholmen i Borås. Båda ligger runt snittet bland de 38 granskade förorterna när det gäller andelen utrikes födda och boende med utländsk bakgrund. När det gäller utbildningsnivå ligger de däremot under snittet. I Kronogården är resultaten i grundskolan de näst sämsta i landet och nära hälften av eleverna klarar inte kraven till gymnasiet.

I samband med att rapporten släpptes anordnade organisationen Verdandi, där Jan Edling ingår i styrelsen, en paneldebatt i Göteborg. Utöver rapportförfattaren deltog Alice Teodorescu, politisk redaktör på Göteborgs-Posten och Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

Panelen delade en stor oro inför utvecklingen och var överens om att det krävs förändringar för att få en integration som verkligen leder till delaktighet i samhället.

– Det är viktigt att vi hittar lösningar utifrån verkligheten som den är. Vi kan inte låtsas att det inte finns problem som innebär utmaningar för välfärden, säger Alice Teodorescu, som vill se en blocköverskridande överenskommelse för hur man ska hantera frågorna långsiktigt.

Forskaren Hans Abrahamsson har funderat på om utanförskapet verkligen är det stora problemet. Kanske är det istället innanförskapet menar han.

– Jag tror att vi måste bearbeta våra mentala strukturer och fördomar. Vi måste se människor som kommer som närande krafter i stället för tärande, säger han och efterlyser en integrationspolitik som bättre tar vara på de erfarenheter människor har med sig när de kommer till Sverige.

Annons

LÄS MER:

Lika trångbott som i Ungern

 

Läs också Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.