Annons

Garagetaket blev värsta trädgården – två trappor upp

Helsingborg Mitt i stan och från den livliga gatan är det omöjligt att gissa sig till vad som döljer sig på gården två trappor upp: Rosenbuskar, fjärilsbuskar och fikon. Men att ha trädgård på ett garagetak har sina svårigheter.
Foto: Petra Martinsson
Bakom planket ligger en hårt trafikerad gata. På den andra sidan huset finns en livlig affärsgata. Här uppe på garagetaket höstjobbar Heidi Blomkvist Andersson och Lars Andersson.

Det är i slutet av september och det känns i huden att luften växlar om från sommar till höst. Här på gården, två trappor upp från en bullrig gata på söder i Helsingborg, trädgårdsarbetar Heidi Blomkvist Andersson och Lars Andersson. Här kommer de att hålla till ett par dagar nu.

Utsikt från lägenhet. Mellan gårdsplanket och de höga husen går en genomfartsled.

Buskar ska klippas, rabatter och jord ska förberedas inför vintern, möbler tvättas av och gården höststädas. Radion skruvas upp och trädgårdshandskarna sätts på. Det mesta har blommat över men några rosor och sensommarväxter sätter färg. Träden är fortfarande gröna men flera har haft en tuff sommar och har redan bleknande blad.
– Det är torkan, det har varit torrt i fyra år nu. Du ser där, träden är halvdöda, de klarar nog inte så många år till, säger Lars Andersson och pekar bort mot fyra halvhöga lövträd som han grämer sig lite över att han inte kan namnen på.

Vi befinner oss ovanpå ett garage och det är 70 centimeter ner till taket. Så jorddjupet är inte mer än så. Det kan vara en förklaring till att det blir extra tufft för träden när torkan slår till.
Hittills har det dock inte hindrat gården från att blomstra. I många år har det varit en plats för rosor, fjärilsbuskar, fikon, pelargoner, hortensior och klematis. Här har också musikorkestrar spelat, det har hållits fester och taket varit en plats för samkväm, kortspel och barnlek i över 20 år.

Annons
Återbruk. Speglar som förut satt på någons vägg blev fint i planket.

Allt började med några hyresgäster som förstod potentialen med gården. Den historien berättar gärna Heidi Blomkvist Andersson och Lars Andersson.
Bosse Reinold Bengtsson, som nu är avliden, var engagerad i Hyresgästföreningen och fick med sig grannarna. Första projektet var att göra en uteplats i ett hörn. Och så växte hyresgästernas trädgårdsintresse och ett tag var de 10 till 14 familjer som gemensamt planerade, fixade och planterade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lars Andersson fotograferade och photoshoppade fiffigt bilder som visade hur de ville förändra. Illustrationerna skickades till den dåvarande hyresvärden Akelius som tog ställning.
– De har alltid sagt ja. Endera har vi fått pengar och beställt grejer själva eller så har de ordnat hit det. Vi har sedan gjort själva jobbet, säger Lars Andersson.
Sedan några år är Newsec fastighetsägare. Samarbetet fortsätter med den nya hyresvärden. Det senaste är från i somras. Två uppstammade barrbuskar fick singelsten under sig. Ett inte helt lätt projekt när de tunga stenarna först skulle upp två våningar. Lösningen blev att en lastbil levererade på baksidan av huset och en kran hivade upp singeln till våningshöjden och över ett högt plank.
Nu liknar den nyare delen av gården japansk trädgårdskonst.
Lars och Heidi rafsar i rosenrabatten när Ole och Lena Kristensen kommer gående. De har med sig en kaffetermos.
– Ni får ha en kaffepaus i arbetet, säger Lena Kristensen och häller upp i vita plastmuggar.

Annons
Fika med grannar. Ole och Lena Kristensen kommer ner med en kaffetermos.

De andra vittnar om att Lena tidigare var klippan i trädgårdsarbetet och hon berättar själv att hon knappt har kunnat jobba här sedan hon blev sjuk.
Faktum är att folk av olika anledningar har fallit ifrån under åren. Trädgårdsintresset är det som håller Heidi och Lars fortsatt aktiva. Heidi är uppvuxen med trädgård.
– Det blir fint, folk reagerar och vi får mycket feedback.
Lars har via gården funnit ett nytt intresse. Till den grad att han efter pensioneringen arbetar med snickeri- och trädgårdsjobb via företaget 55 +.
– Jag skulle nog säga att det bästa är gemenskapen. Vi har lärt känna många här på gården, alla vet vilka vi är.

Fakta: Hyresgäst: Så fixar du grönt på gården

1. Ha en bra relation till fastighetsägaren. Ju mer samarbete, desto bättre. Det gynnar bägge parter.
2. Ha med barnen. Det är trevligt och är de med och fixar blir de mer rädda om grejerna.
3. Var inte rädd för att misslyckas och var öppen för alla människor. Det ger ringar på vattnet och chansen ökar att ni blir fler.
Tipsare: Lars Andersson och Heidi Blomkvist Andersson.

Fakta: Årets eldsjälar

• Varje år utser Hyresgästföreningen region norra Skåne ”Årets eldsjäl”. 2019 utsågs LH Hannover i Helsingborg.
• Arbetet med gården lyfts fram i motiveringen.
• På bilden: Lars Anderson, Börje Eriksson, Heidi Blomkvist Andersson (ordförande), samt Birgitta Nilsson.

Läs också Här gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.